18:44:17 16.04.2024
Stiri

FOTO // Tradițiile pascale la Cricova. A fost sfințit și BINECUVÂNTAT vinul pastoral „Cahor”

Advertising 02.04.2015 16:46 Vizualizări7383 Autor: Ziarul National
FOTO // Tradițiile pascale la Cricova. A fost sfințit și BINECUVÂNTAT vinul pastoral „Cahor”

Una din cele mai importante sărbători creștine, Paștele, este celebrată la Cricova prin slujba de sfințire și binecuvântare a vinului pastoral „Cahor”. Aceasta a avut loc pe 2 aprilie, în Oenoteca Națională și a fost oficiată de către Întâi Stătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova Înalt Prea Sfințitul Vladimir Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove.

Cu o semnificație simbolică în practicile creștine, vinul a devenit de-a lungul istoriei licoarea sacralizată, asemuită cu Sângele Domnului, folosită la una din cele mai importante taine bisericești – Sfânta Împărtășanie. În celebrarea sărbătorilor pascale, vinul pastoral este unul din produsele care trebuie să fie pe masa de sărbătoare a fiecărui creștin. Este un adevărat simbol cu semnificație religioasă, motiv pentru care ocupă un loc central printre bucatele tradiționale de Paște.

„De la an la an Cricova celebrează sfânta sărbătoare a Învierii Mântuitorului prin slujba de sfințire a vinului pastoral, oficiată de către Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldova, Înalt Prea Sfințitul Vladimir, o frumoasă tradiție la care ținem nespus de mult și pe care o vom continua în anii ce urmează", declară directorul general al Combinatului de Vinuri „Cricova” Valentin Bodiul.

Cu această ocazie, Cricova a lansat un „Cahor” nou, un vin de desert remarcabil cu o culoare somptuoasă rubinie închisă și buchet bogat de fructe. Gustul vinului este plin, catifelat și armonios, cu nuanțe echilibrate de ciocolată și prune uscate. Acesta se combină perfect cu bucatele specifice de Paște, cum sunt cozonacul și mielul tradițional.

Combinatul de Vinuri Cricova a fost declarat prin lege obiect al patrimoniului cultural-naţional al Republicii Moldova, fiind în același timp unica întreprindere vinicolă care deţine cea mai înaltă distincţie de stat - Ordinul Republicii.




Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md