Linkuri accesibilitate

La premierul lăudat să nu te duci cu sacul, sau cine și de ce (nu) îl vrea pe Vlad Plahotniuc


Șeful statului (captiv?) le-a mai dat un răgaz de două zile partidelor pentru tatonări.

Preşedintele Nicoilae Timofti s-a consultat miercuri din nou cu partidele fostei coaliţii de guvernare referitor la o candidatură de premier, după ce marți s-a aflat că democraţii îl vor pe Vlad Plahotniuc în fruntea guvernului, iar liberalii şi Iurie Leancă par să fie de acord cu ei. Liberal-democraţii se opun acestei candidaturi. La fel, nici şeful statului nu pare să o agreeze, din moment ce întârzie cu nominalizarea în condiţiile în care democraţii dau asigurări că ar avea şi voturile necesare pentru a o avansa.

Dacă ar fi să le punem cap la cap, declaraţiile liderilor de partide, dar şi cea foarte scurtă a preşedintelui Timofti ar creiona următoarea situaţie: Nicolae Timofti nu este de acord să desemneze un candidat propus de democraţi fără a avea garanţia că există şi sprijinul parlamentar necesar, iar democraţii insistă că dispun de acest sprijin, dar nu vor să precizeze de unde vine el.

O altă concluzie aproape evidentă e cea că democraţii se bucură de sprijin deplin din partea liberalilor şi a lui Iurie Leancă, care le dau dreptate inclusiv în ceea ce ţine de dreptul lor de a avansa candidatura premierului, acum, când numărul lor de mandate în parlament l-a depăşit pe cel al foştilor colegi mai numeroşi.

De cealaltă parte se află liberal-democraţii, care insistă că numărul superior de mandate obţinut la alegerile de acum un an le dă lor în continuare dreptul să nominalizeze premierul.

„Ei nu sunt gata să spună dacă au sau nu majoritate. Am convenit să se mai gândească”, a spus Nicolae Timofti.

„Pot să constat că, urmare a discuţiilor de astăzi [miercuri], avem confirmarea că formula pe care insistăm noi se bucură de sprijin. Trei părţi implicate în consultări s-au pronunţat pentru păstrarea acestei formule,” a afirmat pe de altă parte Marian Lupu, liderul democrat.

Până la urmă, şeful statului le-a mai dat un răgaz de două zile partidelor pentru tatonări, iar vineri cel mai probabil va desemna un prim-ministru.

Cu o zi înainte de această nouă rundă de consultări, între PD şi preşedintele Timofti s-a produs un schimb de replici dure cum nu au mai fost.

Liderul democtrat, Marian Lupu, l-a acuzat pe şeful statului că ar face jocurile liberal-democraţilor și ar nesocoti candidatura de premier înaintată de PD, avertizându-l că ar putea fi demis.

La rândul său, președintele Nicolae Timofti a dezvăluit că PD ar exercita asupra sa presiuni ca anume controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc să fie desemnat premier.

Nici şeful statului, nici Marian Lupu nu au intrat în detalii miercuri privind conflictul pe care l-au exteriorizat joi, dar nici nu au dat vreun semn că el ar fi fost dezamorsat.

În aceste condiţii, previziunile experţilor gravitează în jurul a două posibile deznodăminte.

Iată-l pe acela la care se gîndește analistul Oazu Nantoi:

„PD îl promovează pe Vlad Plahotniuc la funcţia de premier, iar ceea ce a rămas de la PLDM se opune acestui scenariu. A apărut şi preşedintele care împreună cu PLDM sînt doi factori ce stau acum în faţa încheierii construcţiei noţiunii de stat captiv. Nu cred că există vreo soluţie care ar conveni acestor doi poli care există în parlament. S-a vehiculat candidatura lui Sturza… Eu zic că poate fi înaintată şi Merkel, dar dacă nu există sprijin, va fi demisă a doua zi şi nu va reuşi nimic. Dacă totuşi runda este câştigată de PD, atunci sigur că rămâne deschisă întrebarea cum va reacţiona societatea. Situaţia nu are soluţii pozitive, deznodământul poate fi alegeri anticipate, dar deocamdată e devreme să vorbim despre asta, pentru că majoritatea partidelor nu-şi doresc alegeri anticipate.”

Anatol Ţăranu înclină mai degrabă să creadă în capacitatea democraţilor de a-şi atinge obiectivul de a crea o majoritate în parlament şi a evita anticipatele:

„Lui Timofti, pe parcursul timpului i s-a în mod deliberat imaginea unui om absolut lipsit de personalitate şi voinţă politică. El demonstrează acum că nu este aşa. Pe parcursul întregului mandat a servit angajamentului european. Cât se păstra alianţa pro-europeană, părea omul care servea interesele acestei alianţe. Când componentele ei au intrat în război, el nu mai poate să-i trateze pe toţi ca exponenţi ai integrării europene. Trebuie să aleagă între ei şi a ales în defavoarea PD, de aici şi atacul frontal din partea maşinăriei propagandistice PD, inclusiv ameninţarea cu demiterea. Cea mai probabilă evoluţie e că PD va reuşi să facă o coaliţie, însă fără PLDM. Această coaliţie va cuprinde probabil o parte din deputaţii PLDM, dar cel mai probabil va fi cu PCRM şi PL, doar că trebuie să se găsească o formula care să explice de ce au votat împreună acestea două. Sau va fi o coaliţie din grupuri de deputaţi din toate partidele.”

Şi despre dorinţa lui Vlad Plahotniuc de a pretinde o funcţie publică în ciuda neîncrederii imense cu care este tratat în sondaje, părerile celor doi analişti sunt împărţite:

„În business este foarte important să obţii rezultatul final. Şi iată acest comportament este adus din business în politică. Fără a se înţelege că sunt două domenii diferite. În politică, spre deosebire de business, rezultatul final ţine de mai mulţi factori, inclusiv atitudinea oamenilor, ” explică Anatol Ţăranu.

„Dacă acceptăm axioma că Republica Moldova este un stat captiv, atunci trebuie să credem că Vlad Plahotniuc este ostatecul acestei situaţii, pentru că dacă structura statului captiv va fi ruinată, această înseamnă sfârşitul acelei realităţi care este confortabilă pentru dl. Plahotniuc”, spune pe de altă parte Oazu Nantoi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG