Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Procurorii cer asistență judiciară din…

Procurorii cer asistență judiciară din partea Elveției, în cazul lui Filat

politik.md

Autorităţile moldovene au cerut asistenţă judiciară din partea Elveţiei în ancheta care-l vizează pe liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova Vlad Filat, relatează radioteleviziunea elveţiană RTS în pagina online.

Potrivit Mariei Vieru, șefa Serviciului de Presă al Procuraturii Generale, solicitări de asistență juridică pe acest caz au fost expediate mai multor țări, pentru a verifica unele tranzacții. Se presupune că Vlad Filat ar avea mai multe legături cu Elveţia.

Menționăm că Vlad Filat a rămas fără imunitatea parlamentară în cadrul ședinței din 15 octombrie a Parlamentului, când 79 de deputați au votat pentru ridicarea imunității. În aceiași zi, politicianul a fost escortat de către ofițerii CNA și reținut pentru 72 de ore, fiind bănuit că, în perioada când deţinea funcţia de prim-ministru al R. Moldova, ar fi primit de la omul de afaceri Ilan Shor mijloace financiare şi bunuri în sumă de 250 milioane de dolari SUA, pentru acordarea diferitor servicii.

Pe 18 octombrie, Judecătoria Buiucani a admis demersul Procuraturii Anticorupție prin care a fost aplicat arestul preventiv pe un termen de 30 de zile.

Pe 23 octombrie Vlad Filat a fost tranferat în Penitenciarul nr.13 din capitală, iar pe 11 noiembrie, Judecătoria Buiucani, la solicitarea procurorilor, a prelungit mandatul de arest pe numele liberal-democratului cu încă 30 de zile.

Procurorul care instrumentează acest caz, Adriana Bețișor, a declarat că în cazul în care fostul premier ar fi cercetat în libertate, ar exista anumite riscuri că acesta ar putea influența mersul anchetei.
De asemenea, la 10 decembrie, fostului prim-ministru Filat, i-a fost prelungit pentru a treia oară mandatul de arest în penitenciar.

Menționăm că Vlad Filat a ținut 14 zile greva foamei, în semn de protest față de acţiunile întreprinse de către Procuratura Anticorupţie şi Administraţia Penitenciarului nr.13. Decizia a fost luată la insistenţa familiei şi avocaţilor, dar şi la recomandarea medicilor, întrucât starea de sănătate şi epuizarea fizică nu mai permiteau continuarea acestei metode de protest. „Renunţarea la greva foamei nicidecum nu înseamnă schimbarea opiniei lui Vlad Filat faţă de motivele reale care au determinat fabricarea unui dosar politic în privinţa preşedintelui PLDM”, susține Igor Popa, avocatul lui Filat. Totodată, acesta a trimis la CtEDO o plângere prin care condamnă R. Moldova pentru violarea drepturilor omului, cum ar fi: tortura, încălcarea dreptului la siguranță, la un proces echitabil, precum și dreptul la viață privată și familie. „Încălcările au început chiar în prima zi, în Parlament, când procurorul a făcut publice mai multe date personale – într-o ședință publică. Aceste acțiuni au avut un caracter dirijat, rău intenționate, cu scopul de a crea o idee eronată în rândul opiniei publice că Vlad Filat ar fi vinovat”, a subliniat Igor Popa.

Amintim că politicianul neagă orice implicare în deturnarea de fonduri. În discursul său de la tribuna centrală a Parlamentului, din 15 octombrie, curent, Vlad Filat a declarat că totul este o înscenare regizată de Vlad Plahotniuc.