Asta după ce în 11 luni ale lui 2014, instituţia financiară a raportat un profit de 1,67 milioane de lei. În 2013, Banca de Economii a anunţat un profit de 35,5 milioane de lei.

Precizăm că BNM a instituit administrare specială la Banca de Economii, care a revenit în proprietatea statului la sfârşitul lui noiembrie, după ce Curtea Supremă de Justiţie a dat câştig de cauză la trei acţionari minoritari, care deţin împreună 0,3% din capitalul BEM. Ei au contestat emisia suplimentară de acţiuni din august 2013, în urma căreia statul a predat controlul asupra instituţiei.

Decizia CSJ a fost dur criticată de mai mulţi experţi, care spun că revenirea BEM în gestiunea statului este o povară pentru autorităţi, întrucât instituţia a fost pusă pe brânci, iar statul va fi nevoit să scoată bani din buget pentru a o face din nou profitabilă.

În 2013, Guvernul a cedat cota majoritară, rămânând cu 33,3% din acţiuni. În urma unei tranzacţii efectuate la Bursa de Valori, banca rusească de stat VneşEkonomBank a cumpărat aproape 25 la sută din acţiunile Băncii de Economii.

Mai mulţi experţi au declarat că banca a fost partajată între liderii PD şi PLDM, iar în prim-plan a fost scos omul de afaceri Ilan Shor, beneficiarul de jure al companiei care a obţinut poziţia dominantă. Ulterior, s-a anunţat că milionarul Ilan Shor a fost numit preşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii de Economii.

La mijlocul lunii decembrie, FMI a dezvăluit că Banca Naţională a oferit Băncii de Economii, dar şi Băncii Sociale, un ajutor care reprezintă echivalentul a 3,5 la sută din Produsul Intern Brut al Republicii Moldova.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.