Liderii de stat şi de guvern ai ţărilor UE le cer, într-un comunicat, miniştrilor lor de Externe, care se vor reuni joi, să evalueze situaţia şi să ia în calcul orice acţiune adecvată, în special noi sancţiuni. „Vom aborda problema în cadrul viitorului nostru summit de pe 12 februarie”, se mai menţionează în comunicat.

Cei 28 denunţă un sprijin continuu şi crescut din partea Rusiei pentru separatişti, susţinere care scoate în evidenţă responsabilitatea Rusiei. „Îi cerem în mod insistent Rusiei să condamne acţiunile separatiste şi să aplice acordurile de pace de la Minsk”, se mai precizează în textul citat.

Semnatarii comunicatului îşi exprimă preocuparea cu privire la deteriorarea stării privind securitatea, dar şi a situaţiei umanitare din estul Ucrainei şi condamnă moartea civililor în bombardamentele oarbe asupra oraşului Mariupol.

Precizăm că 30 de oameni au murit, iar alţi 90 au fost răniţi în urma unui atac cu rachete Grad asupra oraşului Mariupol. Autorităţile de la Kiev au prezentat dovezi că atacul a fost pus la cale de Rusia.