„În Turcia sunt în plină desfăşurare reforme, iar acestea continuă cu viteză”, a dar asigurări liderul turc în cadrul unei conferinţe de presă alături de omologul său bulgar Boiko Borisov la Sofia.

Comisia Europeană a deschis luni Capitolul 17 din negocierile cu Turcia, iniţiate în 2005, dar care se aflau într-un punct mort de mai mulţi ani.
Potrivit lui Davutoglu, motivul întârzierii progreselor în relaţiile dintre UE şi Turcia nu a fost atât întârzierea reformelor în Turcia, cât problemele privind Ciprul, insulă a cărei parte de nord se află sub administraţie turcă.

În opinia şefului guvernului turc, deschiderea Capitolului 17, care se referă la politica economică şi monetară, este o etapă importantă care va accelera procesul de negociere. „Mizăm pe deschiderea şi a altor capitole”, a subliniat el, după ce i-a mulţumit premierului bulgar pentru sprijinul său în cadrul UE.

Borisov, a cărui ţară are 240 de km de frontieră comună cu Turcia, şi-a exprimat la rândul său speranţa că Ankara va îndeplini cât mai repede posibil criteriile de aderare.

Capitolul deschis luni, pe fondul planului de acţiuni cu Turcia pentru a limita afluxul de imigranţi spre Uniunea Europeană, este cel de-al 15-lea capitol abordat, dintr-un total de 35.