Linkuri accesibilitate

Promovarea femeilor în politică este încurajată la Comrat


„Femeia a condus și tractorul, a fost și în cosmos, femeia este medic, mamă, dar în politică doar bărbații activează, ceea ce este incorect.”

Parlamentul moldovean și-a neglijat până acum promisiunea să adopte o lege care ar garanta o cotă minimă de 40 de procente de reprezentare a femeilor în legislativ și executiv. O asemenea lege a fost votată numai în prima lectură. Pentru lectura a doua, nu s-a găsit încă voință politică, deși femeile reprezintă mai multe de jumătate din populație. În schimb, mai mulți deputați călătoresc, pe banii Guvernului Suediei, prin raioane pentru a încuraja egalitatea de gen. Cea mai recentă asemenea conferință s-a ținut luni la Comrat.

Natalia Șoșeva, o femeie care a obținut o funcție de conducere în Adunarea Populară, spune că nu i-a fost ușor. Aceasta a povestit despre obstacolele pe care le-a întâmpinat în experiența electorală.

Statuia lui Lenin în fața administrației de la Comrat
Statuia lui Lenin în fața administrației de la Comrat

Natalia Șoșeva, vicepreședintele Adunării Populare din autonomia găgăuză: „Aproximativ 50 de persoane m-au sunat personal și mi-au spus că nu pot vota pentru candidatura mea, chiar dacă m-au asigurat că mă respectă atât pe mine, cât și familia mea. Au zis că nu pot să mă voteze doar pentru faptul că sunt femeie.”

Natalia Șoșeva, de profesie medic, povesteşte cum, în perioada în care candida pentru funcția de deputat al Adunării Populare, a fost sunată inclusiv de foști pacienți, care se justificau de ce nu-i pot încredința votul:

„I-am întrebat atunci de ce n-au încredere să voteze pentru candidatura mea, mai ales după ce au fost la mine și mi-au spus despre toate problemele lor, și chiar s-au și dezbrăcat în fața mea. Mi-au răspuns că m-au vizitat doar pentru că eram medic, iar femeile în politică nu au ce căuta.”

La Comrat
La Comrat

​Pentru a afla și opinia locuitorilor din Comrat despre participarea femeilor în politică, am vorbit cu mai mulți cetățeni pe care i-am întâlnit în regiunea de centru a orașului.

„Cred că femeia trebuie să fie în politică. Femeia a condus și tractorul, a fost și în cosmos, femeia este medic, mamă, dar în politică doar bărbații activează, ceea ce este incorect.”

„Cred că femeile sunt mult mai capabile dar și dedicate, așa cum își compătimesc copii, așa pot să-și compătimească și poporul, fie că este în Republica Moldova sau în alt stat. De aceea cred că femeia poate să conducă un stat.”

„Nu este de dorit. Nu știu de ce, dar cred că sunt destui bărbați în Comrat. Nu sunt împotriva femeilor, dar cred că avem destui bărbați. Ele și așa sunt multe, nu că aș fi împotrivă, dar nu știu cum va arăta asta, când femeia va prelua conducerea. Eu așa cred.”

Pe bulevardul central din Comrat
Pe bulevardul central din Comrat

Despre mentalitatea păguboasă a cetățenilor s-a discutat și în cadrul conferinței. Ulziisuren Jamsran, reprezentantul Organizației Națiunilor Unite în Moldova, spune că oamenii își vor schimba opinia doar atunci când vor fi mai mult exemple.

Ulziisuren Jamsran, reprezentanta de țară a UN Women în Moldova: „Noi întotdeauna ne străduim să schimbăm mentalitatea, iar mai apoi să obținem rezultate. Comunitatea internațională a înțeles însă că nu asta este calea corectă. Cel mai important acum este să începem schimbările, ca noi singuri să le înțelegem ulterior, astfel se va schimba și mentalitatea. Mentalitatea nu se va schimba până nu vom vedea acțiuni concrete.”

Acțiunile concrete apar însă încet. Legea, care ar crește șansele femeilor pentru a se implica în domeniul public și politic, așteaptă de mai bine de un an să fie votată în cea de-a doua lectură. Parlamentarii cu greu vorbesc despre când ar putea noua lege să fie aprobată. Deputat în Parlamentul de la Chișinău, Valentina Buliga, spune că:

Valentina Buliga, deputat în Parlament: „Sperăm... Știu că a primit acest aviz pozitiv din partea Comisiei pentru drepturile omului. Acum se discută în alte comisii, în fracțiuni, avem deja informații că unele fracțiuni s-au angajat să voteze. Sperăm să așteptăm ziua când această lege va fi votată în Parlament, și sper să nu fie tare departe”, a spus Valentina Buliga, deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG