Guvernul „reia poziţia sa, necesitatea pentru Turcia de a răspunde la cererea irakiană privind o retragere completă din teritoriul irakian şi o respectare a suveranităţii”, a declarat într-un comunicat premierul irakian Haider al-Abadi. Turcia a desfăşurat în urmă cu aproximativ 12 zile un contingent de 150 până la 300 de soldaţi şi aproximativ 20 de vehicule blindate în tabăra Bachiqa, în nordul Irakului.

Potrivit Anakarei, este vorba de întăriri desfăşurate pentru a asigura protecţia unor consilieri militari turci însărcinaţi cu antrenarea unor combatanţi irakieni în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) care controlează în special oraşul Mossul, dar Bagdadul consideră aceasta o incursiune ilegală.

Responsabili turci şi irakieni au anunţat luni retragerea militarilor turci din tabără, dar consilierii se pare că au rămas. Ministrul turc de externe Mevlüt Cavusoglu a afirmat că forţele turce rămân în tabără, afirmând că numărul lor acolo şi în restul nordului Irakului „poate creşte sau se poate diminua în funcţie de nevoi”.