Șantaj la adresa lui Timofti, din partea PD: „Va fi demis”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Liderul Partidului Democrat (PD), Marian Lupu, este nemulțumit de faptul că președintele Nicolae Timofti vrea să desemneze un candidat pentru funcția de premier, fără a fi formată o majoritate parlamentară, și spune că șeful statului a urma să fie demis, după o astfel de acțiune.

Lupu spune că, odată ce va desemna un candidat pentru funcția de premier, fără a se consulta cu fracțiunile parlamentare care se declară pro-europene, preşedintele Timofti va arunca ţara într-un haos total, astfel, „vom avea un preşedinte aflat în captivitate şi va trebui să găsim în primul rând soluţii să scoatem instituţia prezidenţială din captivitatea în care este”.

După ce preşedintele va face o nominalizare împotriva întregului Parlament aproape, după ce va bloca definitiv negocierile dintre partidele pro europene, după ce va arunca ţara în anticipate, vom avea un preşedinte responsabil direct de declanşarea anticipatelor şi criza pe care o provoacă. Iar un preşedinte care face asta fiind conştient de situaţia dezastruoasă pe care o creează, nu mai reprezintă ţara, ci un partid sau un grup de interese‎. Vom avea un preşedinte aflat în captivitate şi va trebuie să găsim în primul rând soluţii să scoatem instutuţia prezidenţială din captivitatea în care este. Soluţii sunt sigur că sunt, dar să nu anticipăm acum care vor fi acestea”, a transmis Lupu în cadrul unui interviu pentru Infotag.

Democratul acuză totodată reprezentanții PLDM că ar încerca să-l facă premier pe Ion Sturza, fost premier în perioada februarie – decembrie 1999, și să ia preşedinţia „în captivitate”.

Ion Sturza este propunerea mascată a PLDM, nu a preşedintelui. Problema nu este însa Sturza, nu el este subiectul, ci PLDM şi preşedintele Timofti, care dacă vor face un astfel de joc murdar, practic aruncă ţara într-un haos total. Când noi ne-am dus la preşedinte şi i-am spus clar că avem voturile să desemnăm premierul şi să facem guvern pro european, el nesocoteşte această propunere şi vine cu o candidatură care nu adună mai mult de 10 voturi, înseamnă că în mod premeditat, conştient, el aruncă ţara într-o criză totală, o pune în pericol. Şi atunci urmează să vedem în ce măsură preşedintele Timofti este captiv, cum cei care îl presează au luat în captivitate instituţia prezidenţială, pentru că deja discutăm inclusiv de o problemă de securitate naţională. Iar răspunderea o vor purta şi regizorii, dar şi executanţii”, a declarat Lupu.

Liderul PL a transmis că, în prezent, Republica Moldova are nevoie de o persoană puternică, un om care să poată ține stabil guvernul inclusiv politic, care să fie capabil să negocieze voturile pentru reformele mai complicate și să aibă autoritatea necesară pentru a conduce Guvernul. Totuși, Lupu a evitt să vorbească de posibile candidaturi.

Este de menționat faptul că dacă până la 29 ianuarie 2015 nu va fi învestit un nou Guvern, atunci Parlamentul va fi dizolvat și vor fi declanșate alegeri anticipate.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...