„Astăzi am venit cu obiectivul de a identifica formulele care ar permite de a crea o platformă clară pentru a avea o majoritate care să învestească un guvern. Noi am menţionat faptul că PLDM nu acceptă că partidul care are cele mai multe mandate efective are şi dreptul la prima opţiune. Pornind de la ideea că noi vom pune la baza discuţiilor rezultatele politice ale ultimelor alegeri parlamentare şi principiul continuităţii, noi vom insista pentru a obţine dreptul a nominaliza prim-ministrul, fapt care ne permite să numim un candidat neafiliat politic, ceea ce ar fi mai greu de obţinut, dacă acest drept ar fi al altor partide politice”, a declarat Streleţ.

Totodată, liderul PD a accentuat că a rămas şocat şi intenţionează să meargă pe vechea formulă, prin care prim-ministrul este numit de partidul care are cele mai multe mandate. Pe lângă acestea, Marian Lupu a subliniat că, de fapt, PLDM încearcă să-şi rezerve dreptul de a numit un premier afiliat politic. „Dacă până acum se vorbea despre un candidat neafiliat, păi iată că am auzit că PLDM nu acceptă formula care a fost timp de şase ani de zile. Un lucru care se discută e că PLDM să nominalizeze prim-ministrul, iar doi că PLDM îşi rezervă dreptul ca această candidatură să fie în egală măsură politică, cât şi apolitică”, a declarat Lupu.

În aceste circumstanţe, Mihai Ghimpu a menţionat că chiar dacă PLDM a venit cu o astfel de propunere, vor încerca să ajungă la un consens pentru ca guvernul să fie învestit până la sfârşitul acestui an.

Valeriu Streleţ, de asemenea, a afirmat că a fost aleasă candidatura pentru funcţia de prim-ministru, iar în cazul în care cei de la PD şi PL le vor accepta condiţiile, numele acestuia va fi făcut public.