(STUDIU) Cluburile europene generează aproape 16 miliarde €; 5 echipe produc un sfert din sumă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cluburile europene au generat venituri de peste 15,9 miliarde de euro în sezonul 2013/2014, ultimul pentru care există date statistice complete, scrie Calcio e finanza. În total, 696 cluburi din Europa au contribuit la această sumă.

Față de sezonul 2008/2009, adică în decurs de cinci ani, veniturile cluburilor de fotbal au crescut cu 36%. Cele mai mari creșteri s-au înregistrat în două domenii: sponsorizări și drepturi tv. Ambele au crescut cu 45% în cei cinci ani analizați.

Cinci cluburi, Manchester United, Bayern Munchen, PSG, Barcelona și Real Madrid, au acumulat 24%, aproape un sfert din totalul veniturilor de 16 miliarde de euro, în sezonul amintit.

Cele cinci mari campionate europene, Premier League, La Liga, Bundesliga, Ligue 1 și Serie A, au generat două treimi din totalul veniturilor respective. De fapt, doar Anglia și Germania, împreună, totalizează 57% din totalul veniturilor acestor cinci mari campionate și aproape 40% din totalul sumelor obținute din drepturi comerciale și sponsorizări la nivel european, conform unui raport al KPMG.

Italia este cel mai slab din cele cinci campionate mari ale Europei, din punct de vedere al sumelor de bani generate, se mai arată în raportul cu pricina. Serie A TIM a obținut venituri de doar 407 milioane de euro în sezonul 2013/2014.

În Premier League se observă o polarizare a banilor către doar cinci cluburi: Manchester United, Manchester City, Chelsea, Liverpool și Arsenal generază 100 de milioane de euro din drepturi comerciale și sponsorizări, adică peste 50% din total.

O situație similară se observă în Germania, unde Bayern Munchen a generat 292 de milioane de euro în 2014, adică o treime din totalul din Bundesliga. Franța, la rândul său, e dominată de PSG, care are în dreptul său 328 de milioane de euro din venituri.

La Liga, cum era de așteptat, e dominată de binomul Real Madrid – Barcelona, care, împreună, generează 90% din veniturile totale.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...