Printre participanţii la lichidarea consecinţelor catastrofei de acum 29 de ani a fost şi Timofei Ceban din comuna Bubuieci, municipiul Chişinău, invalid de gradul unu. Bărbatul avea atunci 30 de ani şi a lăsat acasă doi copii şi soţia.

Şi alţi bărbaţi şi-au amintit cu durere în suflet despre catastrofa care le-a schimbat viaţa.

Participanţii la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl spun că, în ultima perioadă, sunt neglijaţi de autorităţi. Dintre oficiali, singurii care au venit să le asculte păsul au fost un viceministru de la Apărare şi altul de la Ministerul Afacerilor Interne.

Pe 26 aprilie 1986, reactorul numărul 4 al Centralei Atomice de la Cernobîl a explodat. Pentru lichidarea consecinţelor avariei, în zonă au fost trimişi peste 600 de mii de oameni din toate republicile fostei Uniuni Sovietice, printre care şi 3.500 de moldoveni, care au fost expuşi radiaţiilor. Până în prezent, nu a fost făcut public niciun bilanţ real al catastrofei, dar statisticile arată că peste 60 de mii de persoane au murit. Accidentul de la Cernobîl este considerat cea mai gravă catastrofă atomică a secolului XX, deoarece a afectat peste şapte milioane de oameni.