Nume
Parola
Vizualizări: 3409
Zilele anticorupţie marcate la Chişinău, Bălţi şi Cahul
14 Decembrie 2015 — Ziua Internaţională de luptă împotriva corupţiei a fost marcată în Republica Moldova cu organizarea în data de 9 decembrie 2015 a celei de-a XI-a ediţii a Conferinţei Naţionale Anticorupţie, care tradiţional este organizată de Centrul Naţional Anticorupţie cu suportul partenerilor externi de dezvoltare. Astfel, la Chișinău, Bălți și Cahul au participat reprezentanţi ai administraţiei publice locale, preşedinţi de raioane, primari ale oraşelor din regiunile sud şi nord; experţi anticorupţie, reprezentanţi ai societăţii civile şi mass-media.
Centrul CONTACT în calitate de partener in organizarea acestor conferinţe, a anunţat rezultatele concursului bunelor practici de prevenire a corupţiei la nivel local, realizate de mass-media în parteneriat cu organizaţiile neguvernamentale.
Centrul CONTACT a fost reprezentat la Bălți de Valerian Tâbîrță, coordonatorul proiectului “Transparența și responsabilitatea autorităților publice prin activități comune ale mass-media și ONG-urilor locale și regionale”, iar la Cahul de către Vasile Cioaric, expert în cadrul proiectului. Diplomele şi premiile concursului organizat de Centrul CONTACT au fost înmînate următoarelor organizaţii:

AO Terra-1530, Satul Vorniceni, Străşeni
Săptămînalul SP, mu. Bălţi
Săptămînalul Cuvîntul, or. Rezina
Asociaţia Femeilor de Afaceri din mun. Bălţi
Asociaţia Obştească pentru Copii şi Tineret ”Făclia”, or. Ungheni
Grup de Iniţiativă CNA Studenţesc, parte a ELSA Moldova,
AO Centrul Informaţional Tighina, or. Căuşeni
Asociaţia Obştească “ARTENA”, or. Cahul
Asociaţia Cetăţenilor cu Iniţiativă, or. Cantemir
Asociaţia Obştească “AXIS”, or. Cahul.

În cadrul conferinței s-a vorbit și despre rolul ONG-lor şi mass-media în elaborarea şi monitorizarea implementării strategiilor locale de prevenire a corupţiei unde a fost prezentat proiectul „Transparența și responsabilitatea autorităților publice prin activități comune ale mass-media și ONG-urilor locale și regionale”, implementat de Centrul CONTACT cu suportul financiar al Uniunii Europene, la fel, a fost prezentat un subiect de investigaţii jurnalistice la tema: „Achiziţii publice şi finanţarea partidelor politice în cadrul alegerilor locale”.
Deasemenea, în cadrul evenimentului au fost prezentate cîteva iniţiative anticorupţie la nivel local implementate de grupuri de iniţiativă şi ONG-uri locale, precum şi au fost înmînate premii câştigătorilor concursului de artă şi pictură „Talentul nu ia mită. Integritatea în imagini” din zonele sud şi nord. Conferinţele au fost organizate sub egida CNA, cu susţinerea Ministerului de Externe al Norvegiei, Ministerului Federal pentru Europa, Integrare şi Afaceri Externe al Austriei, Uniunii Europene, Centrului CONTACT şi Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Moldova.
Precizăm, concursul realizat de Centrul CONTACT este parte a unui șir de activități, care se regăsesc în proiectul „Transparența și responsabilitatea autorităților publice prin activități comune ale mass-media și ONG-urilor locale și regionale”, implementat de Centrul CONTACT cu suportul financiar al Uniunii Europene și are scopul de a contribui la consolida rolului societăţii civile şi mass-media în monitorizarea şi prevenirea corupţiei la nivel local în Republica Moldova prin formarea de capacităţi comune ale ONG-urilor, mass-media şi autorităţilor locale de a implementa iniţiative participative.

Pentru mai multe informații, rugăm să contactați:: Valerian Tăbîrță, e-mail: valerian.tabirta@gmail.com tel: 23.34.47