15:46:00 23.04.2024
Stiri

Declarația ÎNDRĂZNEAȚĂ a lui Timofti. A făcut-o la un eveniment internațional

Politică 12.12.2015 19:08 Vizualizări2269 Autor: Galina Munteanu


Declarația ÎNDRĂZNEAȚĂ a  lui Timofti. A făcut-o la un eveniment internațional

Federaţia Rusă nu a respectat niciodată statutul R. Moldova de neutralitate. Declaraţia îi aparţine preşedintelui R. Moldova, Nicolae Timofti, şi a fost făcută în cadrul Conferinței internaționale „Politica de neutralitate: cooperare internațională pentru pace, securitate și dezvoltare”, care a avut loc în Turkmenistan.

Preşedintele a reiterat necesitatea finalizării retragerii stocurilor de muniții şi forțelor militare ale Federației Ruse de pe teritoriul R. Moldova. De asemenea, a pledat pentru transformarea operațiunii de pacificare din zona de securitate în una civilă cu mandat internațional.

„Ca urmare a refuzului Federației Ruse de a-și retrage trupele militare, forțe politice de la Chișinău au sesizat la Curtea Constituțională dispozițiile privind neutralitatea, stipulate în articolul 11 din Legea Supremă. Autorii sesizării arată că dislocarea unor trupe militare străine în regiunea estică a R. Moldova aduce atingere statutului de neutralitate, determină nerealizarea de facto a acestei prevederi constituționale, și de aceea această prevedere trebuie lovită de nulitate juridică, atât timp cât trupe militare străine se află pe teritoriul țării noastre”, a precizat Nicolae Timofti.

Potrivit preşedintelui, R. Moldova încercă să utilizeze conceptul de neutralitate într-o manieră care să permită contracararea riscurilor și amenințărilor la adresa securității naționale.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md