Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Perspectivele anului 2016

[sondaj] Perspectivele anului 2016

În două săptămâni, începe vacanţa de Crăciun şi anul 2015 trece, practic, în faza de pregătire a „bagajelor”. Pleacă. Ne lasă solidari în gândul că a fost un an dificil, trăit la limita emoţiilor şi a răbdării. Pentru 90% dintre cetăţenii R. Moldova, 2015 va rămâne un an ratat. Va fi altfel 2016?

2015, un an eşuat. Va fi 2016 mai bun?

547-gheorghe-soltaniciGheorghe Soltanici, pensionar

De la 2015, nu cred că mai avem ce aştepta. Am 75 de ani, am trăit oleacă de viaţă, dar atâta minciună, hoţie, banditism, fariseism şi batjocură ca acum, nu am mai văzut. A ajuns lumea să caute o bucată de pâine pe la lăzile de gunoi, ori să stea pe la colţuri cu mâna întinsă. Unde s-a mai văzut aşa ceva în Moldova? Ceea ce avem noi nu-i guvernare, da-i blestem pe capul nostru. De 5 ani, se ţin numai de rele. Ar trebui să punem cruce pe ei. Va fi mai bine în 2016? Greu de spus. Teama că am putea avea anticipate în primăvară-vară s-ar putea să-i pună pe roate. Dar eu, personal, nu mai cred în ei. Trebuie daţi jos, să vină lume nouă. Cine? Până în vară avem timp să ne gândim pe cine să votăm. Lumea vrea dreptate.

547-sondaj-stefan-floreaŞtefan Florea, Asociaţia Mediatică „ProDiaspora”, preşedinte

Greu de spus cum va fi 2016. Unul Dumnezeu ştie. Sperăm să fie un an mai bun, că aşa-i omul, trăieşte cu speranţa. Cred că atâta timp cât mai avem corturile în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi lumea mai protestează, speranţa în mai bine este vie. S-ar putea să avem nişte schimbări şi până la Anul Nou. Nu de alta, dar cei adunaţi la treuca puterii simt că le fuge pământul de sub picioare şi ar putea căuta să facă nişte schimbări, ca să rămână la treucă. Altfel, vor trebui să plece… Oricum, nu cred că vom evita anticipatele. Ei nu mai sunt buni de nimic. De 5 săptămâni, nu pot forma un guvern. Ce să faci cu dânşii? Trebuie să semănăm „sămânţă nouă” în politică, ca să putem culege „roade noi”.

Viorica-Olaru-CemortanViorica Olaru-Cemârtan, istoric

Noi ne dorim să fie mai bun, dar fiindcă rădăcinile lui 2016 se trag din 2015, înţelegem că nu va fi un an simplu. Cu siguranţă, ne vom confrunta, cel puţin prima jumătate de an, cu tot felul de probleme, mai ales de ordin social şi economic. Nu are de unde fi bine. Dezastrul e prea mare. Hoţie, sărăcie… Tot mai multă lume pleacă. În 24 de ani, la guvernare s-au schimbat cu locul oamenii aceluiaşi sistem. Am ajuns la paroxismul unei forme fără conţinut. E nevoie de un altfel de „sânge” şi management în politică. E bine că tot mai multă lume pledează pentru anticipate, însă nu toţi sunt pregătiţi şi nu au discernământul să facă o alegere corectă. Dar trebuie să învăţăm s-o facem. Altă soluţie nu avem.

osmochescuNicolae Osmochescu, profesor universitar

După rău, de obicei, vine binele, dar puţin probabil… Loc pentru optimism – „0”. Situaţia e arhicomplicată. De aproape două luni suntem fără guvern, în parlament e haos, bugetul e la pământ, finanţările externe sunt blocate, preţurile cresc, leul se prăbuşeşte… Cu regret, acolo, „sus”, nimeni nu se gândeşte la asta. Dar va trebui. Nu cred că ieşim din această mizerie politică şi socială fără anticipate. PLDM, cel mai degrabă, va pleca în opoziţie, iar un guvern format de PD cu Voronin şi Ghimpu, puţin probabil să reziste. Partea proastă e că, pe „dreapta”, nu avem o forţă politică credibilă, ceea ce înseamnă că alegerile vor fi câştigate de „stânga” pro-rusă. Iar asta va complica lucrurile şi mai mult.

Sergiu-MusteataSergiu Musteaţă, istoric

Trebuie să terminăm cu iluziile. 2016 poate fi altfel decât 2015 doar dacă se schimbă guvernarea. În caz contrar, riscăm să ajungem din rău în mai rău. Actualii nu sunt capabili să ne scoată din criză. S-a mers prea departe. E cazul să punem punct. Eu nu exclud faptul că, până la urmă, frica de a merge în alegeri i-ar putea determina pe foştii aliaţi la „împăcare” şi la formarea unui guvern de compromis, însă o coaliţie făcută cu orice preţ nu cred că mai poate fi o soluţue pentru R. Moldova. Resetarea este cea mai bună variantă. Alegeri anticipate şi o forţă politică de alternativă, proeuropeană, bine centrată pe interesele R. Moldova – de asta avem nevoie. Până în vară „apele” se vor limpezi. Să mai aşteptăm puţin.