Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   PrivatBank din Riga, sancționată cu…

PrivatBank din Riga, sancționată cu 2 mln de euro pentru „miliardul moldovenesc”

Banca „PrivatBank” AS din Riga a fost sancționată cu 2 016 830 de euro de către Comisia pentru piața financiară și de capital din Letonia (FCMC), „pentru încălcarea Legii cu privire la prevenirea spălării veniturilor provenite din infracțiuni și finanțarea terorismului și a Legii cu privire la instituțiile de credit”, scrie mold-street.com.  Amenda i-a fost aplicată după ce Banca a fost menţionată în raportul companiei Kroll despre „Jaful secolului” din sistemul bancar din Republica Moldova. Potrivit sursei, FCMC va analiza şi tranzacţiile altor bănci letoniene care au fost menţionate în raportul Kroll.

Într-un comunicat al Comisiei de menționează că Privatbank a avut deficiențe la cunoașterea clientelei și verificarea informației documentare, precum și în monitorizarea operațiunilor cu clientela.

„În consecință, Banca nu a reușit să identifice mai multe tranzacții ca fiind potențial suspecte și nu a raportat la Biroul pentru prevenirea spălării veniturilor derivate din activități criminale. Astfel, banca a fost implicată în tranzacții asociate cu riscuri înalte de reputaţie, finanțare a terorismului şi spălare de bani”. Comisia a suspendat din funcție președintele și un membru al Consiliului de Administrație al Băncii și a solicitat numirea altei componențe a CA.

Amintim că în raportul Companiei Kroll se menționează că suma de 13,7 miliarde de lei (în 2014, echivalentul a un miliard de dolari) au fost scoase din sistemul bancar al Republicii Moldova, au trecut prin conturile a cinci firme off-shore de la Privatbank din Riga. „Toate cele cinci companii off-shore au primit fondurile de împrumut de la companiile Grupului Shor în conturile de la banca letonă, Privatbank.” se precizează în raportul Kroll.

Foto: privatbank.lv