Răzbunarea lui Putin: Hodorkovski, inculpat pentru crimă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Procurorii ruşi au decis inculparea pentru crimă şi tentativă de crimă a fostului magnat Mihail Hodorkovski, care a iniţiat, din Elveţia, o campanie pentru înlăturarea de la putere a preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, informează site-ul agenţiei Bloomberg.

Comisia rusă pentru investigaţii a anunţat inculparea în contumacie a lui Mihail Hodorkovski în ancheta privind uciderea în anul 1998 a unui primar rus şi pentru alte două planuri de asasinate.

Fostul preşedinte al companiei Iukos fusese citat marţi pentru audieri la Moscova, dar nu s-a prezentat. Hodorkovski a prezentat documentaţia de citare, dar a respins acuzaţiile.

„Ancheta a stabilit fără dubii că Mihail Hodorkovski a fost implicat în crimă şi în tentativele de crimă, având un rol activ”, a transmis vineri Comisia rusă pentru investigaţii.

Procurorii ruşi susţin că Mihail Hodorkovski a ordonat asasinarea lui Vladimir Petuhov, primarul oraşului Nefteiugansk.

Mihail Hodorkovski, în vârstă de 52 de ani, a fost eliberat în decembrie 2013 prin graţiere prezidenţială, după ce a stat la închisoare în Rusia zece ani, pentru fraudă, evaziune fiscală şi spălare de bani. Hodorkovski a denunţat o condamnare cu caracter politic.

După ce iniţial afirmase că nu se va implica din nou în politică, fostul magnat a iniţiat o campanie pentru înlăturarea de la putere a preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin.

Mihail Hodorkovski afirma joi că izbucnirea unei revoluţii în Rusia este „inevitabilă”. „În absenţa alegerilor libere şi a altor mecanisme pentru schimbarea legală a puterii, singura modalitate de a schimba lucrurile este o revoluţie; este inevitabilă. Dar revoluţia trebuie să fie paşnică”, a declarat Hodorkovski.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...