Rusia și-a lansat propria agenție de rating, după ce a fost retrogradată de cele internaționale

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Rusia a lansat, vineri, în mod oficial, propria sa agenție de rating, în încercarea de a contracara influența agențiilor occidentale de evaluare financiare care au adoptat o atitudine pesimistă cu privire la economia Rusiei, transmite AFP.

„Odată cu finalizarea procedurilor de înregistrate ca entitate legală, Analytical Credit Rating Agency (ACRA) a demarat activitatea operațională”, se arată într-un comunicat oficial.

Proiectul unei agenții de rating, susținut de Banca centrală a Rusiei, reprezintă doar una dintre încercările acestei economii emergente de a reduce dominația exercitată de cele trei mari agenții: Standard & Poor’s, Moody’s și Fitch. În plus, țările din grupul BRICS discută și ele despre înființarea unei agenții de rating, iar Rusia și China intenționau ca în 2015 să lanseze noua Universal Credit Rating Group (UCRG), însă deocamdată discuțiile s-au blocat din cauza unor motive politice.

Karl Johansson, care a lucrat timp de două decenii la firma de audit EY (fosta Ernst & Young), a fost desemnat președinte al agenției rusești de rating în timp ce fostul număr doi de la banca rusească Gazprombank, Ekaterina Trofimova, a preluat atribuțiile de director executiv.

În luna iulie a acestui an, Banca centrală a Rusiei a anunțat că o nouă agenție de rating rusească ‘rezistentă la riscurile geopolitice’ va fi lansată la finele acestui an.

Tensiunile dintre oficialii ruși și marile agenții de rating au crescut la începutul acestui an, când Standard & Poor’s și Moody’s au decis să scoată Rusia din categoria țărilor care beneficiază de un rating recomandat pentru investiții (investment grade) din cauza scăderii prețului petrolului și a sancțiunilor occidentale impuse Moscovei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...