Opoziţia siriană, acord pentru negocieri cu regimul. Condiţia: plecarea lui al-Assad

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Principalele grupări ale opoziţiei siriene şi-au anunţat, la Riyad, acordul pentru negocieri cu regimul Bashar al-Assad, însă au cerut plecarea de la putere a şefului statului odată cu începutul unei eventuale perioade de tranziţie, relatează publicaţia franceză Temps Reel în pagina electronică.

Conferinţa de la Riyad, care a reunit aproximativ o sută de reprezentanţi ai opoziţiei din Siria, a avut scopul de a unifica poziţiile în vederea unor negocieri pentru a pune capăt conflictului sirian, soldat din 2011 până în prezent cu moartea a peste 250.000 de persoane.

Acordul a fost anunţat cu o zi înainte de o reuniune despre situaţia tensionată din Siria, la care vor participa reprezentanţi ai Rusiei, Statelor Unite şi ONU, la Geneva.

Într-un comunicat publicat după două zile de negocieri la Riyad, participanţii s-au declarat „pregătiţi să intre în negocieri cu reprezentanţii regimului în baza declaraţiei de la Geneva (30 iunie 2012) şi rezoluţiilor internaţionale (…) într-un termen asupra căruia se va conveni cu ONU”.

a Riyad, opozanţii au cerut ca „Bashar şi clica lui să se retragă de la putere odată cu începutul perioadei de tranziţie” politică. Pană acum, ei cereau ca Assad să fie exclus din orice negociere în vederea unei tranziţii.

Însă înainte de orice negociere, ei au cerut în egală măsură ca regimul al-Assad să ia „măsuri de consolidare a încrederii”.

Opozanţii au făcut referire la eliberarea deţinuţilor, suspendarea condamnărilor la moarte, ridicarea asediului pentru zonele încercuite, oferirea de ajutor umanitar, întoarcerea refugiaţilor şi încetarea bombardamentelor în zonele civile cu barili de explozibili.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...