16:54:46 25.04.2024
Stiri

INFLAȚIE: Seceta și deprecierea leului au UMFLAT prețurile din R. Moldova. Ce s-a scumpit cel mai mult

Economie 11.12.2015 16:19 Vizualizări1158 Autor: Ziarul National
INFLAȚIE: Seceta și deprecierea leului au UMFLAT prețurile din R. Moldova. Ce s-a scumpit cel mai mult


În luna noiembrie curent, rata anuală a inflației a constituit 13,5 la sută, majorându-se cu 0,3 puncte procentuale față de valoarea lunii octombrie și fiind cu 8,7 puncte procentuale superioară celei din luna noiembrie 2014, transmite Banca Națională a Moldovei (BNM).

Prețurile la produsele alimentare în luna trecută s-au majorat cu 2,4 la sută față de nivelul lunii octombrie, ca urmare a majorării preţurilor la legume proaspete cu 16,8 la sută, la ouă - cu 7,4 la sută, la cartofi - cu 2,5 la sută, la grăsimi - cu 1,9 la sută, la lapte şi produse lactate - cu 1,3 la sută și la zahăr - cu 1,2 la sută.

Dacă excludem factorului sezonier, prețurile la produsele alimentare s-au majorat cu 1,5 la sută faţă de nivelul lunii precedente. Majorarea preţurilor la produsele alimentare a fost influenţată de condiţiile secetoase din vara anului 2015 și de deprecierea monedei naționale față de dolarul SUA cu 5,3 la sută pe parcursul ultimelor trei luni.

În luna noiembrie, prețurile la combustibili au înregistrat o creștere cu 0,6 la sută față de nivelul lunii precedente, la fel ca și prețurile pentru medicamente.

Evoluţia respectivă s-a datorat, explică BNM, creşterii preţurilor la lemnele pentru foc cu 2,7 la sută. Și prețurile la cărbunele de pământ s-au majorat cu 0,1 la sută.

Tot în luna trecută, au fost revizuite tarifele reglementate pentru serviciile de distribuţie şi furnizare a gazelor naturale și tariful pentru serviciul de transport al gazelor naturale. BNM susține că, astfel, prețurile reglementate s-au redus cu 0,1 la sută față de luna octombrie, ca urmare a diminuării prețurilor la gaz și la serviciile de transport urban.

Ritmul anual al creșterii prețurilor la produsele și serviciile reglementate a constituit 13,7 la sută, fiind cu 12,2 puncte procentuale mai mare faţă de valoarea înregistrată în luna noiembrie 2014.

BNM explică inflația printr-un „șir complex de factori externi și interni”.

„Activitatea economică slabă din țările zonei euro și recesiunea din Federația Rusă – principalii parteneri comerciali externi ai Republicii Moldova, mențin riscuri de diminuare a veniturilor valutare ale populației și ale exportatorilor autohtoni pe termen scurt, prin canalul remiterilor populației și al comerțului extern. Acest fapt poate influența ulterior evoluția inflației, iar escaladarea tensiunii geopolitice din regiune ar putea determina presiuni inflaționiste suplimentare”, susține BNM.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md