Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Stăpânii unei piețe sunt suspectați…

Stăpânii unei piețe sunt suspectați de evaziune fiscală

Conducătorii unor întreprinderi din sectorul Botanica, mun. Chișinău specializați în gestionarea unei piețe și oferirea spațiilor comerciale în arendă, sunt suspectați de evaziune fiscală.

Ca urmare a investigațiilor efectuate, angajații Secției investigare a fraudelor economice a DP mun. Chişinău în comun cu Procuratura sectorului Botanica au stabilit că pe parcursul anului 2015, factori de decizie ai unor întreprinderi, au organizat o schemă frauduloasă de tăinuire a taxelor și impozitelor la bugetul public național.

Activitatea frauduloasă consta în oferirea spațiilor comerciale către diferiți agenți economici în baza contractelor și încasarea unei taxe nesemnificative conform facturilor fiscale, iar restul plăților fiind primită în numerar, fără contabilizare și înregistrare în actele de evidență contabilă, contrar prevederilor cu privire la aplicarea maşinilor de casă şi control cu memorie fiscală pentru efectuarea decontărilor în numerar.

În cadrul perchezițiilor dar și altor acțiuni procesuale autorizate, de la persoanele care gestionează activitatea acestor companii, dar și de la cei care achită aceste taxe, oamenii legii au ridicat mijloace financiare necontabilizate bănuite ca provenite din oferirea în arendă a spațiilor comerciale, numeroase înscrisuri manuscrise și tipizate la computer și suporturi informaționale.

În acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru „Evaziune fiscală a întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor în proporții mari”. Persoanele culpabile de o asemenea fărădelege riscă amendă de la 60.000 la 100.000 de lei sau închisoare de până la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 60.000 la 120.000 de lei cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.