Linkuri accesibilitate

SIS-ul va avea grijă de banii noştri!


 ©Shutterstock
©Shutterstock

Să sperăm că e doar o glumă, dar dacă e pe bune, nimic bun nu va fi.

Încă o ştire care te face să bolovăneşti ochii. Cică SIS-ul vrea să aibă oameni în fiecare minister, în fiecare instituţie de stat, pentru a avea grijă să nu fie delapidate fondurile. Şeful SIS-ului, Mihai Balan, a spus că ofiţerii săi vor avea acces la „contractele pe care le elaborează instituţiile, la contabilitate şi la tot ce ţine de fondurile europene”. Şi a conchis că sumele uriaşe n-ar fi fost furate din sistemul bancar dacă asemenea măsuri erau luate mai devreme. Bună treabă!

Să sperăm că e doar o glumă, dar dacă e pe bune, nimic bun nu va fi.

În mod normal, monitorizarea asta nu ar trebui să fie apanajul SIS-ului. Alta e parcela pe care trebuie s-o prăşească SIS-ul. De contabilitate, de modul în care sînt valorificate fondurile europene trebuie să se ocupe instituţiile înseşi sau, la rigoare, FISC-ul şi CNA-ul. Şi e limpede că am ajuns într-o situaţie foarte deplorabilă dacă SIS-ul e modalitatea noastră de a feri banii de hoţi.

Iar acum să ne gîndim mai bine. Sumele alea uriaşe puteau fi ciordite din bănci fără ştirea marilor guvernanţi şi cinovnici? Cred că nu. Vinovate de creditele dubioase sînt şi structurile de stat care au dormit sau care s-au făcut că plouă. Şi iese că aceeaşi clasă politică, pe vremea căreia s-a furat, prin intermediul pîrghiei sale – SIS – vrea să asigure corectitudinea în instituţiile statului. Mie unuia mi se pare asta o chestie penibilă şi bizară. E ca şi cum ai pune lupul paznic la oi.

Părerea mea, foarte subiectivă, fireşte, e că nu se va întîmpla nici o primenire. Şi se va fura ca-n codru tot aşa cum s-a furat de la 1991 încoace. Nu poţi să faci primenirea prin regrupări politice şi prin redistribuirea funcţiilor şi sarcinilor. Trebuie să dispară toată această clasă politică autohtonă dubioasă. E mai mult decît evident că nişte scandinavi sau extratereştri ar fi mult mai oneşti decît politicienii autohtoni pe care îi tot alegem cu o consecvenţă demnă de o cauză mai bună!

XS
SM
MD
LG