EURO 2016: Securitatea, „cap de serie” la tragerea la sorți

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Tragerea la sorți a grupelor Campionatului European de fotbal ediția 2016 va avea loc sâmbătă la Paris, la o lună după atentatele din capitala Franței, cu o singură obsesie în cap pentru organizatori: asigurarea unei protecții maxime pentru al treilea eveniment sportiv mondial și a spectatorilor săi, notează AFP într-un comentariu.

Din cauza contextului, Palatul Congreselor din Paris, în care se va concentra crema fotbalului mondial pentru tragerea prevăzută la ora 19,00 (ora Moldovei), va fi mai supravegheat ca niciodată. Acesta este primul semn concret al faptului că organizatorii EURO 2016, la care sunt anunțați 7 milioane de vizitatori, pun securitatea pe cel mai înalt plan, cu șase luni înaintea loviturii de start și la o lună după atacurile din 13 noiembrie, soldate cu 130 de morți și sute de răniți la Paris și în jurul Stade de France, în timpul meciului amical Franța-Germania.

„Riscul terorist, de la redactarea dosarului de candidatură, este considerat ca un risc-cheie, maximal”, declara, pe 14 noiembrie, șeful comitetului de organizare, Jacques Lambert.

„După atentate (cele din ianuarie și noiembrie), am trecut la o reevaluare. De la riscurile teoretice am trecut la un risc palpabil. Acest lucru mărește necesitatea de a fi mai vigilent, mai riguros”. Lucru valabil pentru toate părțile implicate: stat, orașe gazdă și comitetul de organizare.

Chiar înainte de această reevaluare, sinonimă cu revizuirea în creștere a bugetului, unele dintre cele 10 orașe gazdă (Lille, Lens, Saint-Denis, Paris, Lyon, Saint-Etienne, Bordeaux, Toulouse, Nice și Marsilia) au tras deja consecințele contextului post-13 noiembrie. Deoarece UEFA nu ia asupra sa decât sarcina securității stadioanelor, a cantonamentelor echipelor și a hotelurilor oficialilor.

Astfel că Toulouse și Saint-Etienne au pus în cauză organizarea fan-zonelor, aceste perimetre festive pe care UEFA recomandă să fie instalate în inima orașelor, pentru găzduirea suporterilor, înainte și în timpul meciurilor.

Dacă Parisul și Marsilia au confirmat programul lor inițial, alte orașe așteaptă să se stabilească un diagnostic al nevoilor bugetare și propunerile concrete ale statului și ale UEFA, înainte de a decide soarta fan-zonelor lor.

Pe 24 noiembrie, Bernard Cazeneuve, ministrul francez de Interne, a reafirmat voința de a face totul „pentru ca fan-zonele să poată fi organizate”, însă cu mai multe condiții: generalizarea supravegherii video și a palpării la punctele de control, creșterea numărului de agenți de securitate și controlul sporit al angajaților și furnizorilor care au acces în zonele rezervate fanilor.

Ministrul a anunțat, între altele, o evaluare a nevoilor bugetare sit cu sit, care urmează să debuteze în luna ianuarie, și o împărțire a costurilor suplimentare pentru securitatea, între cele trei entități: stat, orașe gazdă și UEFA.

Mai mult ca niciodată, deci, „fan-zonele vor fi ceea ce orașele vor decide să facă”, conform formulei UEFA, astfel că Toulouse sau Saint-Etienne au libertatea chiar de a renunța la ele.

„Capacitatea societăților private de securitatea de a răspunde apelurilor de oferte va condiționa dimensiunea fan-zonelor”, conform primarului orașului Bordeaux, Alain Jupee, președintele clubului orașelor-gazdă.

UEFA va studia „cu lupa” tragerea la sorți de sâmbătă, pentru a stabili meciurile potențial generatoare de incidente, în special între suporteri. Însă pentru forul continental aceasta este o rutină.

„Nu avem niciodată același dispozitiv pentru două meciuri diferite, explică Lambert. O dată ce tragerea la sorți va fi încheiată, fiecare meci va face obiectul unei evaluări din partea noastră, la nivelul serviciilor de securitate franceze și, mai ales, în schimburile cu polițiștii din țările implicate. Asta va determina nivelul de risc al meciului și, deci, dispozitivul de securitate”.

„Sincer, riscurile legate de huliganism au căzut cu totul pe plan secundar, în raport cu riscurile teroriste. Nu le neglijăm, însă nu sunt cele de care ne temem cel mai mult”, a recunoscut șeful comitetului de organizare a EURO 2016.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...