Principală  —  Ştiri  —  Social   —   (FOTO) Avocatul Poporului cere închiderea…

(FOTO) Avocatul Poporului cere închiderea Penitenciarului nr. 13

Avocatul Poporului a solicitat autorităților statului să întreprindă măsuri urgente pentru ameliorarea condițiilor deținuților din Penetenciarul nr. 13 din Chișinău sau să sisteze activitatea acestuia. Potrivit Ombudsmanului situația din instituție poate fi interpretată drept „tratament inuman și degradant”.

O solicitare privind schimbarea comportamentului faţă de persoanele private de libertate şi îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie în Penitenciarul nr. 13 a fost expediată prim-ministrului interimar, Gheorghe Brega, ministrului Justiţiei, Vladimir Cebotari, directorului Departamentului  Instituțiilor Penitenciare, Alexandru Pînzari; şefului Penitenciarului nr. 13, Valerii Starii.

Potrivit Avocatului Poporului, situația din Penetenciar a fost monitorizată, fiind înaintate periodic autorităților recomandări ce țin de ameliorarea condițiilor de detenție.

În cadrul unui control din 3 decembrie curent, la penitenciar reprezentanții Oficiului Avocatului Poporului au constatat că nu este respectată interdicția fumatului și că condițiile nu corespund standardelor minime de detenție: celule suprapopulate, insalubre, fără iluminare suficientă, o stare igienico-sanitară nesatisfăcătoare în spațiile de detenție.

Reieşind din complexitatea situației existente în Penitenciarul nr. 13 din mun. Chișinău, Avocatul Poporului solicită Guvernului, Ministerului Justiției și Departamentului Instituțiilor Penitenciare de a examina în regim prioritar recomandările ombudsmanului menite de a ameliora situația persoanelor aflate în custodia penitenciarului.

Avocatul Poporului recomandă:

  1. Sistarea activității Penitenciarului nr. 13. „Admiterea funcționării în continuare a acestuia și plasarea în acest penitenciar a persoanelor arestate sau condamnate conduce la violarea dreptului la integritate fizică și/sau psihică a persoanelor, provocînd acestora suferințe fizice sau psihice asimilate tratamentului inuman sau degradant”.
  2. Întreprinderea de măsuri operative în vederea construirii unui nou penitenciar.
  3. În cazul în care nu este posibilă sistarea activității penitenciarului, ombudsmanul recomandă întreprinderea de măsuri urgente menite de a  ameliora condițiile de detenție în spațiile locative.

În termen de o lună de zile autoritățile nominalizate, în conformitate cu prevederile legale, urmează să comunice în scris ombudsmanului despre măsurile întreprinse în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de detenție, precum și despre acțiunile în vederea construirii unui nou penitenciar.

Instituţia Ombudsmanului a menționat că a recomandat autorităţilor responsabile în câteva rânduri sistarea activităţii Penitenciarului nr. 13.

În 2015, la Oficiul Avocatului Poporului au fost depuse 95 de petiţii de la persoane care sunt deţinute în această instituţie penitenciară. Petenţii se plîng ombudsmanului pe condiţiile precare de detenţie şi îşi exprimă dezacordul cu decizia instanţei de judecată.

Amintim că ex-premierul Vlad Filat se află în arest preventiv la Penitenciarul nr.13, fiind bănuit de implicarea în frauda bancară și cauzarea unui prejudiciu estimat la sute de milioane de dolari. Asăzi, Judecătoria Buiucani a decis prelungirea arestului până la 13 ianurie 2016.

Foto: ombudsman.md

1 2 3 4 5 6 8 9