„Lunea viitoare (14 decembrie), UE şi Serbia vor deschide primele două capitole de negocieri, capitolul 32 referitor la controlul financiar şi capitolul 35 privind normalizarea relaţiilor dintre Belgrad şi Pristina”, a declarat Hahn în plenul parlamentului sârb.

Uniunea Europeană a aprobat negocierile de aderare în urmă cu aproape doi ani, însă a întârziat începerea oficială a negocierilor până când Serbia a făcut paşi concreţi pe calea normalizării relaţiilor cu provincia sa separatistă Kosovo.

Comisia Europeană a făcut cunoscut într-un raport publicat în noiembrie că Serbia a făcut progrese suficiente pentru începerea negocierilor de aderare la UE.

Serbia trebuie să continue procesul de normalizare a relaţiilor cu Kosovo, reformarea sistemului său judiciar, a administraţiei publice şi economiei, să lupte împotriva corupţiei şi discriminării şi să-şi consolideze libertatea de expresie, a mai spus Hahn.

„Serbia are nevoie de aceste reforme nu din cauza Uniunii Europene, ci pentru că acestea au potenţialul de a moderniza Serbia şi a aduce beneficii populaţiei (sârbe)”, a mai spus el.

Serbia este cea mai mare dintre ţările apărute după destrămarea Iugoslaviei. Două dintre fostele republici iugoslave, Slovenia şi Croaţia, sunt deja membre ale UE.

Negocierile de aderare a Serbiei la UE, împărţite în 35 de capitole pe diferite domenii, ar urma să dureze ani de zile. Ultimul capitol, cu privire la relaţiile cu Kosovo, este unic în cazul Serbiei din cauza relaţiilor sale cu fosta provincie pe care Belgradul refuză să o recunoască. De asemenea, cinci dintre cele 28 de state membre ale UE — Spania, Grecia, Cipru, România şi Slovacia — nu recunosc independenţa Kosovo.