Nume
Parola
Vizualizări: 2026
Proiect de dezvoltare a carierei pentru femei, realizat Regiunea de Dezvoltare Nord
Bălți, 10 Decembrie 2015 — Peste 800 de femei din nordul Republicii Moldova au reușit să-și construiască cariera prin intermediul proiectului „Program de dezvoltare a carierei pentru femei”, realizat de Asociația obștească „Pro-Business Nord” (PBN) în perioada anilor 2009-2015 și finanțat Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

În cadrul conferinței de încheiere a proiectului, organizată joi, 10 decembrie, la Bălți, au fost prezentate cele mai importante rezultate obținute în decursul celor șase ani. La eveniment au participat reprezentanți ai USAID și parteneri locali și regionali, precum și echipa de implementare și beneficiarele proiectului.

La deschiderea conferinței, directorul PBN, Elena Rosoșenco, a menționat că realizarea proiectului a contribuit la dezvoltarea unui nou model de întreprindere socială, cu accent pe dezvoltarea carierei pentru femeile din nordul Republicii Moldova.

Trecând în revistă obiectivele proiectului, Elena Rosoșenco a precizat că programul a urmărit să dezvolte și să consolideze potențialul a cel puțin 700 de femei vulnerabile prin intermediul instruirii lor profesionale și să le asigurare cu venituri şi surse de susținere independente, prin crearea și dezvoltarea unei noi întreprinderi sociale. De asemenea, proiectul a susținut și a promovat femeile din nordul Republicii Moldova în sporirea inițiativelor, prin obținerea abilităților antreprenoriale pentru crearea, dezvoltarea și promovarea afacerii proprii.

„La finalizarea proiectului avem peste 50 de femei antreprenoare care și-au deschis propriile afaceri. Avem femei mai încredințate. Avem femei care au obținut o specializare în plus și femei care au renunțat să plece peste hotare. Considerăm că este un rezultat foarte important", a menționat Diana Cazacu, coordonator de programe USAID.

În discursul său, directorul ADR Nord, Ion Bodrug, a spus că este foarte important că doamnele care au fost implicate în proiect nu și-au lăsat familiile și nu au plecat în străinătate. „Sunt enorm de impresionat de activitățile care au avut loc în cadrul acestui proiect. În Strategia de Dezvoltare Regională Nord pentru anii 2016-2020, prioritatea nr. 2, așa cum a fost până acum, este susținerea businessului mic și mijlociu. De la sfârșitul anului 2009, când a fost înființată ADR Nord, am observat că Pro-Business Nord își îndeplinește cu demnitate toate obiectivele pe care și le-a propus", a menționat directorul ADR Nord, Ion Bodrug, în cadrul conferinței de finalizare a proiectului realizat de PBN.

La rândul său, Galina Codița, directorul Filialei Bălți a Camerei de Comerț și Industrie (CCI) a Republicii Moldova, a felicitat echipa de implementare a proiectului. „Mulțumim echipei care a implementat acest program atât de util pentru noi toate. E important să lucrăm aici, acasă, ca să păstrăm familiile integre, ca să avem grijă de copilași, ca să ne bucurăm de nepoței. Considerăm că în cazul acestui program, care a fost implementat timp de șase ani, mult mai important este impactul, pe care îl vom resimți într-o perioadă mult mai lungă", a subliniat directorul Filialei Bălți a CCI, Galina Codiță.

În perioada de implementare a proiectului, PBN a dezvoltat în mod constant rețeaua regională de parteneriate, care include aproximativ 100 de parteneri strategici din diferite domenii de activitate: agenții locale de ocupare a forței de muncă, administrații publice locale, structuri guvernamentale, instituții de învățământ, agenți economici locali și regionali, asociații obștești și mass-media. Potrivit PBN, fiecare dintre acești actori au jucat un rol important la obținerea următoarelor rezultate:

► 1930 de femei au devenit beneficiarele proiectului;
► 52 de cursuri de dezvoltare profesională bazate pe șase specialități, prestate la mai mult de 620 de femei;
► 53 de cursuri de dezvoltare personală (Trainings for Sustainable Livelihoods - TSL) prestate la mai mult de 700 de femei, ajutându-le să facă propriile alegeri în viață și să o îmbunătățească;
► mai mult de 800 de femei au reușit să-și dezvolte cariera, ca urmare a asistenței acordate de proiect în angajarea în câmpul muncii și prin autoangajare;
► 294 de femei au beneficiat de instruire în planificarea și dezvoltarea afacerilor, ca urmare au fost create și înregistrate 57 de microîntreprinderi;
► începând cu anul 2010, PBN a creat și este în curs de dezvoltare cu succes a Școlii de învățământ la distanță;
► aproximativ 2000 de beneficiari au fost instruiți prin intermediul Școlii de învățământ la distanță;
► 24 de cursuri au fost elaborate și postate pe site-ul Școlii de învățământ la distanță, fiind elaborate și publicate 14 manuale;
► 20 de formatori au fost instruiți în cadrul trainingurilor de tip „formare de formatori";
► a fost creat și este în curs de dezvoltare Centrul de susținere a businessului „PROBIZNORD" SRL (fondat de PBN), ca un model de întreprindere socială, care va asigura sustenabilitatea activităților ulterioare a PBN în comunitate.

www.adrnord.md