[VIDEO] Precedent CSJ: Polițele medicale sunt dezactivate ilegal
Avocata Violeta Gașițoi a obținut câștig de cauză împotriva Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM), care i-a dezactivat în mod ilegal polița medicală la început de an. Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a constatat ilegalitatea acestei practici și a obligat CNAM să activeze polița medicală, dar și să achite cheltuieli pentru daune morale și asistență juridică. Încheierea este definitivă.
Cazul datează din ianuarie 2012, când avocata, deși avea achitată polița medicală, a fost obligată să achite serviciile medicale de urgență. Aceasta a sesizat imediat CNAM, însă instituția nu a reacționat.
„Zeci de ani mi-am achitat în termen polița medicală, iar în 2012 a fost prima dată când am ajuns să o folosesc. La medicul de familie, la acordarea asistenței medicale de urgență și la spitalizare, însă, mi s-a spus că polița medicală nu este activată și a trebuit să achit toate serviciile ce mi-au fost acordate. (…) În instanța de judecată, am demonstrat că legea ne obligă să achităm polița medicală până pe 31 martie, și CNAM a recunoscut acest lucru, deci polița trebuie să fie activă până pe 31 martie în mod automat”, declară avocata.
Într-un comunicat de presă, CNAM menționează că regretă faptul că a avut loc acest caz de neactivare a poliţei de asigurare şi, respectiv, neacordare a serviciilor medicale din contul asigurării medicale obligatorii. Totuși instituția insistă în continuare pe ideea că „pentru persoanele care se asigură în mod individual (n.r. – polița medicală) este activă de la data achitării primei până pe 31 decembrie a anului în care a fost efectuată plata”.
Violeta Gașițoi a câștigat procesul contra CNAM chiar la prima instanță. Ulterior, după ce a ajuns la CSJ, cauza a fost trimisă la rejudecare. Instanțele naționale au emis o încheiere definitivă abia peste aproape trei ani.
Potrivit deciziei definitive pronunțate de CSJ, CNAM a fost obligată să activeze polița medicală a avocatei Gașițoi, să achite 25 000 de lei cu titlu de prejudiciu moral, 1 147 de lei pentru cheltuieli de tratament, dar și 3 000 de lei pentru asistența juridică.
Sursa VIDEO: www.ZdG.md