Marian Lupu, după scandalul legat de eliberarea mai multor condamnați pe viață: PAS reprezintă astăzi întruchiparea incompetenței totale

„Actuala guvernare trebuie să plece de la putere”. De această părere este unul dintre liderii Partidului „Mișcarea Respect Moldova”, Marian Lupu. El a explicat că „scandalul provocat de eliberarea în masă a ucigașilor deosebit de periculoși reprezintă exemplul cel mai relevant, care scoate la iveală toate lacunele guvernării”.

Foto: UNIMEDIA

„PAS reprezintă astăzi întruchiparea incompetenței în toate structurile statului. Scandalul provocat de eliberarea în masă a ucigașilor deosebit de periculoși este exemplul cel mai relevant, care scoate la iveală toate lacunele acestei guvernări. Acest sistem construit în ultimii ani este atât de putred, încât trebuie eliminat in corpore”, notează Marian Lupu.

Politicianul menționează că scandalosul amendament, de care s-ar face vinovat acum un singur deputat, nu putea să treacă neobservat de colegii de partid ai acestuia și nici de armata de juriști din structurile statului.

„Chiar dacă cineva din deputați promovează o inițiativă periculoasă, organizarea administrativă a statului dispune de suficiente filtre și mecanisme pentru a o opri. Există zeci de juriști, consultanți, instituții care dau aviz – Guvern, CNA, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției. Chiar dacă trece prin toate aceste filtre, ajunge la Președinție, unde, iarăși, este examinată de juriști. În toată această ierarhie, cineva trebuia să dea alarma și să se opună. Că nu s-a întâmplat este exact acea dovadă că PAS a adus peste tot oameni incompetenți, obedienți, care nu muncesc în interesul statului, ci se conduc doar de interese clientelare”, constată Marian Lupu.

El a menționat și de un alt „filtru”, care putea să prevină acest dezastru – societatea civilă și presa liberă.

„Pentru că au fost închise toate televiziunile incomode, iar societatea civilă a devenit subdiviziune a partidului de guvernământ, nu a funcționat nici acest mecanism de protecție. Și aceasta, de asemenea, este o consecință a guvernării PAS, a politicii de eliminare a concurenței, de cenzurare a presei, de politizare și ancorare a societăți civile”, accentuează Marian Lupu.

El atrage atenția că Republica Moldova are astăzi un guvern de formă, un parlament cu o majoritate inconștientă, care s-a transformat în mașinărie de vot, iar structurile statului sunt nefuncționale.

„Nu știm ce legi au mai fost votate în acest mod și care vor fi efectele lor în timp. Iată de ce, PAS trebuie să plece de la guvernare. Este în interesul Republicii Moldova”, concluzionează Marian Lupu.

Pe 4 aprilie 2025, deputata Olesea Stamate a fost exclusă din Partidul Acțiune și Solidaritate și din fracțiune, care i-a cerut să-și depună mandatul de parlamentar. 

Olesea Stamate, la rândul său, a anunțat că „a primit cu înțelegere” decizia foștilor săi colegi. „Cunosc adevărul și am sufletul împăcat: toate acțiunile mele au fost corecte și legale”, a declarat aceasta.

Decizia PAS a venit după scandalul pe eliberarea din pușcărie a mai multor deținuți, condamnați pe viață, care a fost posibilă în urma unor modificări legislative promovate de Stamate încă în 2022, inclusiv la Legea amnistiei.

Unul dintre cei eliberați a fost Alexandr Sinigur, condamnat în anul 2006 la detenție pe viață. La scurt timp, după ce societatea s-a scandalizat de aceste decizii, „Sinii” a fost reținut într-un alt dosar, în care figurează ca bănuit de comiterea unui omor.

Fosta președintă a Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, a explicat că în 2008, PCRM a modificat Codul Penal, astfel încât pedeapsa pentru infracțiunile săvârșite de Alexandr Sinigur a fost redusă.

Fostul Procuror General, Alexandr Stoianoglo, s-a aratat indignat de decizie. „După grațierea traficanților de droguri, guvernarea a făcut pasul următor și a deschis ușa Penitenciarului Nr.17 și pentru interlopii condamnați pe viață. Pe ce temei și cine va răspunde dacă acesta recidivează”, a scris Stoianoglo.

Și fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a venit cu un comentariu. „A fost necesar Parlamentul să reducă pedeapsa pentru unele infracțiuni grave și deosebit de grave de corupție în 2024?”, a scris acesta pe rețele.

Și sentința lui Denis Russu, unul dintre condamnații în dosarul privind atacul armat asupra încasatorilor de la magazinul „Metro”, din mai 2014, a fost revizuită de instanță.

Iurie Radulov, cunoscut în lumea interlopă ca „Babior”, condamnat la detenție pe viață pentru 10 crime la comandă și 11 tentative de omor, a părăsit teritoriul Republicii Moldova, după ce a fost eliberat recent din pușcărie.

Deputata PAS, Olesea Stamate, a dezmințit informațiile că tatăl său, Coval Vladimir, a fost avocatul lui Radulov Iurie. Ea a precizat că tatăl său într-adevăr l-a reprezentat pe criminal în solicitarea privind aplicarea amnistiei, care însă a fost refuzată, atât de prima instanță, cât și de instanța de apel, iar ultimul și-a schimbat apărătorul: „Orice interes personal al meu sau al apropiaților mei în acest subiect este doar o următoare bârfă, aruncată în spațiul public ca să mă discrediteze.”

În total, 24 de condamnați pe viață s-au ales cu sentința revizuită, dintre care 9 au fost eliberați, în  2024 și 2025.


Pub