Învață la școală și muncesc. Trei elevi de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Chișinău povestesc despre experiențele lor de lucru

Logo pe fotografie 2 (1)
Foto:Adriana Gavriliuc/Daniel Scripcari/Ala Fiodorov

Chiar dacă învață la liceu, unii tineri vor deja să se angajeze în câmpul muncii, de aceea caută un job part-time. Unul dintre motive ar putea fi independența financiară. Deși ar părea că e ușor să lucrezi fiind licean(ă), uneori poate fi o adevărată provocare să îmbini studiile de la școală cu un job.

Totuși, cel mai bine e să înveți dintr-o experiență, de aceea am discutat cu trei elevi de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Chișinău, care ne-au povestit despre cum e să lucrezi fiind elev(ă) și despre cum au reușit aceștia să-și găsească un loc de muncă.

Potrivit Codului muncii, în Moldova îți dobândești capacitatea oficială de muncă de la vârsta de 16 ani. Totuși, ai posibilitatea să închei un contract individual de muncă cu o companie sau instituție și la vârsta de 15 ani, dar totul cu acordul părinților sau al unui tutore.

În acest material găsești tot ce trebuie să cunoști dacă ești minor(ă) și dorești să lucrezi.

„Turele de noapte erau prea obositoare”

Experiența Ariadnei

Ariadna Gavriliuc, elevă în clasa a XII-a, a avut primul său job la vârsta de 16 ani. A lucrat în calitate de chelneră la un local din Chișinău în turele de noapte. A obținut acest loc de muncă printr-o recomandare din partea unei colege de clasă. Momentan nu mai lucrează, deoarece, spune ea, nu mai are destul timp pentru lecții și odihnă. Ariadna menționează că este destul de complicat să combini munca cu orele și pregătirile de examen, iar jobul ei era extenuant. „Turele de noapte erau prea obositoare și pentru un elev este destul de complicat.” Pentru ea decizia de a lucra a fost mai mult o necesitate: „Aveam nevoi financiare.”

La locul de muncă pe care l-a avut, Ariadna a reușit să-și facă noi prieteni cu care încă ține legătura. „Era o atmosferă prietenoasă, colectivul era tânăr și unit. În schimb, angajatorii erau stricți și penalizau fiecare mărunțiș.”

O recomandare din partea Ariadnei: „Cel mai bine ar fi să găsești un job part-time, deoarece turele de noapte te pot epuiza atât moral, cât și fizic.”

Sursă: Ariadna Gavriliuc/arhivă personală

„Doar dacă ai cunoscuți sau noroc”

Experiența lui Daniel

Daniel Scripcari, elev în clasa a XII-a , a lucrat ca operator. Trebuia să vorbească în limba engleză pentru a vinde anumite produse canadienilor. Daniel povestește că jobul său era destul de complicat și obositor. Lucra la oficiu după lecții, timp de șapte ore, cinci zile pe săptămână. „Ajungeam acasă târziu, dimineață mă trezeam cu greu și adormeam la lecții.”

Momentan, Daniel lucrează într-o altă companie, tot în calitate de operator de vânzări, dar cu România. După cum spune tânărul, locul lui de muncă curent este profitabil, deoarece lucrează mai puțin – patru ore, de acasă. Salariul este unul mediu, dar în mare parte depinde de vânzările pe care le face, ceea ce îl mulțumește. Un astfel de job îi permite să îmbine școala și lucrul mai ușor, având două ore libere până a începe lucrul propriu-zis.

A ales să lucreze fiind la liceu, fiindcă avea nevoie de bani, dar și de experiență, pentru că, după cum spune el, poate fi greu pentru un tânăr să se angajeze după universitate, dacă nu are vreo experiență de muncă.

Sursă: Daniel Scripcari/arhivă personală

Cea mai mare dificultate pe care a întâmpinat-o Daniel când a vrut să se angajeze, dar e și cazul altor elevi pe care îi cunoaște, e lipsa de experiență. „Nu fiecare angajator va avea dorința de a-și lua responsabilitatea asupra unui elev care nu are experiența necesară.” De asemenea, o altă provocare este necesitatea unui „orar specific”, adaptat la necesitățile unui elev. „Pentru un elev care nu are 18 ani este foarte greu să găsești un loc de muncă, e practic imposibil, doar dacă ai cunoscuți sau noroc.”

Recomandări din partea lui Daniel: 
# caută un loc de munca unde să lucrezi nu mai târziu de ora 22:00, va fi mai ușor de combinat cu școala;
# caută activ pe site-uri precum delucru.md, fiindcă metodele tradiționale cu întrebatul angajatorilor nu mereu funcționează.

„E o pierdere de timp prețios”

Experiența Alei

Ala Fiodorov, elevă în clasa a XII-a, a început să lucreze de la 14 ani. A fost promoteră [persoana care împarte pliante, reviste pe stradă sau le pune în poștă]. „M-am apropiat de o tânără pe stradă care împărțea pliante. Ea m-a ghidat către agenția la care lucra pentru a afla mai multe informații.”

A decis să se angajeze, din motiv că avea nevoie de bani de buzunar. „Simțeam nevoia de a nu fi dependentă de banii părinților.” Datorită experienței sale, Ala poate enumera care sunt principalele dificultăți cu care se pot confrunta tinerii la angajare.

În primul rând – vârsta. După ce a lucrat trei luni ca promoteră, a fost concediată cu pretextul că „vârsta ei nu corespunde normelor de conduită a companiei”. Ala spune că nu a fost anunțată la angajare despre acest lucru.

În al doilea rând – nerespectarea Codului muncii la angajarea minorilor. Următorul job al Alei a fost cel de salvamară la un parc acvatic. În loc să lucreze part-time, câte patru sau cinci ore pe zi, cum a fost anunțată la angajare, tânăra lucra full-time. De asemenea, eleva presta servicii de curățire a spațiului, chiar dacă asta nu intra în obligațiile ei. Mai mult decât atât, compania nu asigura transportul la domiciliu. Alei îi era dificil să ajungă de la Chișinău la Ialoveni [locul de muncă se afla în raionul Ialoveni]. Aceleași probleme le-a avut și la următorul job. La vârsta de 16 ani, a lucrat în calitate de chelneră la o un local din centrul capitalei.

Sursă: Ala Fiodorov/arhivă personală

Actualmente, Ala lucrează ca operatoare online. Este un job part-time, de la ora 15:00 până la ora 20:00. Totuși, școala necesită, de asemenea, foarte mult timp, de aceea Ala are câteva sugestii:
# notează fiecare sarcină și stabilește termenul-limită de realizare a acesteia;
# consultă-te cu colegii în privința temelor.

Ala le recomandă elevilor care își caută un loc de muncă să se concentreze mai mult pe studii până finalizează liceul. „E o pierdere de timp prețios, pe care în viitor îl poți simți dacă nu reușești la școală. De asemenea, din cauza oboselii, poți avea o stare de nervozitate în raport cu colegii tăi.”

Concluzionând, pot spune că un job în timpul liceului nu e o ideea rea. Obții și bani, și experiență. Însă nu trebuie să uiți  de riscuri: oboseală, nervozitate, somnolență, rezultate insuficiente la școală. Educația ar trebui totuși să rămână o prioritate pentru liceeni.

Autoare: Polina Ruțcaia

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente