Guvernul și deputații PAS, cu „investigații foarte serioase” pe legea care permite eliberarea din pușcării a deținuților pe viață: Reacția oficialilor

Guvernul a demarat „o investigație foarte serioasă” pe legea amnistiei, care permite eliberarea deținuților condamnați pe viață, pentru a stabili dacă problema este în „lacune legislative sau abuzuri”, a anunțat premierul Dorin Recean. Și deputații „se documentează la modul cel mai serios”, a precizat Doina Gherman. Mai multe detalii la subiect vor fi oferite la ședința de mâine al Parlamentului.

Foto: UNIMEDIA

„Am demarat o investigație foarte serioasă ca să determinăm dacă problema este în lacune legislative sau abuzuri și în curând vom veni cu informații”, a spus Dorin Recean.

Totodată deputata Doina Gherman a fost întrebată de ce a fost nevoie de această lege și cine a venit cu inițiativa.

„Ne documentăm la modul cel mai serios acum și revenim cu o reacție informată, ca să nu facem speculații”, a spus ultima.

Parlamentara a mai precizat că mâine, la ședința Parlamentului, vor fi prezentate toate detaliile.

Alexandr Sinigur, condamnat în anul 2006 la detenție pe viață a fost eliberat săptămâna trecută din penitenciar.

Fosta președintă a comisiei juridice Olesea Stamate a explicat că între timp, în 2008, PCRM a modificat codul Penal, astfel încât, pedeapsa pentru infracțiunile săvârșite de Sinigur a fost redusă: „Avocații domnului au depus o cerere cu privire la comutarea pedepsei lui, deoarece articolul în baza căruia a fost condamnat la detențiune pe viață - banditismul, Articolul 283, în momentul în care a fost condamnat în 2008, prevedea detențiune pe viață, ulterior la sfârșitul anului 2008 a fost modificat acest articol și deja pedeapsa maximă era de 15 ani. Și avocații lui au solicitat în 2021 când se apropia termenul de 15 ani să îi fie comutată pedeapsa detenție pe viață la 15 ani și prima instanță a acceptat comutarea”.

Fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a venit cu un comentariu privind eliberarea lui Alexandr Sinigur, care a fost condamnat în anul 2006 la detenție pe viață. „A fost necesar Parlamentul să reducă pedeapsa pentru unele infracțiuni grave și deosebit de grave de corupție în 2024?”, a scris acesta pe rețele.

24 de condamnați pe viață au fost eliberați sau au primit o sentința mai mică la finele trimestrul I al anilor 2024 și 2025, arată datele Administrației Naționale a Penitenciarelor.


Pub