Finlanda, care are o frontieră de 1.300 km cu Rusia, s-a alăturat alianței militare NATO în 2023, o decizie pe care Moscova a catalogat-o atunci drept o greșeală istorică periculoasă.
În același an, Finlanda și-a închis granița terestră cu Rusia, acuzând Moscova că folosește migrația ca armă împotriva națiunii nordice – o afirmație pe care Kremlinul a negat-o. Guvernul finlandez a anunțat anul trecut că prelungește pe termen nelimitat închiderea punctelor de trecere a frontierei cu Rusia.
Luni, președintele finlandez Alexander Stubb – care a avertizat în repetate rânduri asupra necesității de a adopta o poziție fermă față de Rusia și de a lua în serios amenințarea pe care spune că aceasta o reprezintă – i-a spus omologului său britanic Keir Starmer că Helsinki trebuie să fie „mental pregătit” pentru restabilirea relațiilor cu Rusia la un moment dat.
El a spus că momentul unui eventual dezgheț al relațiilor va depinde de sfârșitul războiului Rusiei în Ucraina, dar a subliniat că „nu poate fi negat” faptul că Rusia va fi mereu vecinul Finlandei.
Întrebat despre comentariile lui Stubb, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți reporterilor că cele două țări au avut relații puternice înainte ca Finlanda și Suedia să decidă să adere la NATO.
„Nu am avut nicio problemă cu ele. A existat o cooperare reciproc avantajoasă. Companiile celor două țări au beneficiat de pe urma acestei cooperări”, a spus Peskov, acuzând Helsinki și Stockholm că acum „trag infrastructura militară a NATO pe teritoriul lor”.
„Atât Finlanda, cât și Suedia au preferat să reducă aceste relații practic la zero. Acesta este, din păcate, tristul stadiu al relațiilor noastre pe care îl vedem acum”, a spus el. „Dar președintele Putin a declarat în repetate rânduri că țara noastră este deschisă normalizării relațiilor cu cei care doresc acest lucru.”
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!