Într-o discuție purtată cu jurnaliștii la bordul Air Force One, cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite, Donald Trump, a spus că i-a stabilit „un termen psihologic” lui Vladimir Putin pentru a accepta încetarea focului în Ucraina.
Donald Trump este nemulțumit că Putin vrea înlocuirea lui Zelenski
Liderul republican de la Casa Albă și-a exprimat speranța că Putin și-ar dori „să încheie un acord” cu Ucraina. Cu toate acestea, Trump și-a reiterat nemulțumirea, exprimată inițial la postul de televiziune NBC News, față de faptul că liderul de la Kremlin a cerut înlăturarea de la putere a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și plasarea Kievului sub o administrație externă, eventual sub egida ONU.
Confruntat cu refuzurile și condițiile lui Putin privind un armistițiu în Ucraina, Trump a declarat duminică pentru NBC News că este „extrem de furios” și „enervat” pe liderul de la Kremlin. Potrivit lui Trump, declarațiile lui Putin „nu merg în direcția corectă”. „Am fost dezamăgit de unele dintre afirmațiile făcute în ultimele zile despre Zelenski, pentru că el (Putin -n.r.) crede că (președintele ucrainean – n.r.) nu este de încredere, dar (Putin – n.r.) trebuie să facă o înțelegere cu el (Zelenski – n.r.), indiferent dacă îl place sau nu”, a spus Trump.
Președintele american îl presează pe Volodimir Zelenski să semneze acordul asupra pământurilor rare
Pe de altă parte, liderul de la Casa Albă s-a declarat deranjat și de omologul său de la Kiev, suspectându-l că vrea să întoarcă spatele unui acord asupra mineralelor ucrainene. „Văd că (Zelenski – n.r.) încearcă să se retragă din acordul privind pământurile rare. Şi dacă o va face, va avea probleme. Mari, mari probleme”, a spus Trump. „Avem un acord privind pământurile rare şi acum el spune, ei bine, ştiţi, vreau să renegociez acordul. Vrea să devină membru al NATO. Ei bine, el nu va fi niciodată membru al NATO. El înţelege asta. Aşa că vrea să renegocieze acordul”, a adăugat președintele american.
Volodimir Zelenski a anunţat vineri că a primit din partea Statelor Unite o nouă versiune a acordului privind mineralele strategice, care, potrivit presei de la Kiev, este foarte nefavorabilă Ucrainei.
După mai bine de trei ani de invazie rusă la scară largă în Ucraina, Donald Trump îşi propune să pună capăt acestui conflict. În acest scop, președintele american a rupt izolarea diplomatică impusă lui Vladimir Putin odată cu lansarea invaziei și a pus presiuni pe ambele părți beligerante, inclusiv cu negocieri indirecte între ele, pentru o încetare rapidă a focului, dar toate aceste eforturi nu au produs niciun progres concret, notează AFP.
Kremlinul pune condiții și speră să profite de dorința lui Trump de a pune capăt războiului
Sub presiunea administrației Trump, conducerea de la Kiev a fost de acord cu un armistițiu total pentru 30 de zile, dar Putin l-a refuzat și a impus condiții, printre care oprirea asistenței militare pentru Ucraina.
Kremlinul a susținut apoi că a acceptat un moratoriu pentru 30 de zile privind neatacarea infrastructurii energetice, dar armata rusă încălcase acest moratoriu chiar din primele ore de la anunțarea lui în urma ultimei discuții telefonice dintre Trump și Putin. Ulterior, Moscova a acuzat și Kievul de atacuri asupra unor infrastructuri energetice din Rusia.
De asemenea, ambele părţi beligerante au fost de acord în principiu cu un armistiţiu în Marea Neagră, dar regimul de la Moscova a pus din nou condiţii, cerând în principal ridicarea sancţiunilor privind exporturile sale agricole și de îngrășăminte, o solicitare luată în calcul de Statele Unite și respinsă de ceilalți aliați occidentali ai Ucrainei.
„De prea mult timp, propunerea americană pentru o încetare necondiţionată a focului a rămas pe masă fără un răspuns adecvat din partea Rusiei”, a semnalat Volodimir Zelenski.
Între timp, Rusia și-a continuat atacurile cu drone și rachete împotriva Ucrainei, ucigând două persoane în urma unor raiduri aeriene care au vizat un spital militar și case din Harkov. Rusia comite „crime de război” şi „încalcă normele de drept umanitar internaţional”, a denunțat imediat armata ucraineană.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!