Principală  —  Ştiri  —  Social   —   R. Moldova trece în acest…

R. Moldova trece în acest weekend la ora de vară

Sursa: edifica.ro

În ultimul weekend din luna martie se face trecerea la ora de vară. Astfel, în noaptea de 29 spre 30 martie, ora 3:00 va deveni ora 4:00. Ultima zi de duminică din luna martie va fi cea mai scurtă din acest an, având doar 23 de ore.

Ora oficială se schimbă de două ori pe an, în ultima duminică din luna martie şi în ultima duminică din octombrie. Ora de iarnă este considerată însă ora standard, ora naturală. Ora de vară 2024 este valabilă de pe 31 martie până pe 27 octombrie.

De ce R. Moldova continuă să treacă la ora de vară și în 2025

Ca răspuns la inițiative cetățenești, în februarie 2018, Parlamentul European a cerut Comisiei să evalueze directiva privind schimbarea sezonieră a orei și să facă propuneri de modificare a acesteia dacă este cazul. În urma acestei evaluări, care a strâns 4.6 milioane de răspunsuri, dintre care 84% s-au pronunțat în favoarea renunțării la schimbările orare.

Țările membre ale Uniunii Europene trebuiau să notifice, până în 2021, dacă vor să aplice în mod permanent ora de vară sau ora de iarnă. Deocamdată însă, nu există o decizie în acest sens.

Reprezentanții Guvernului de la Chișinău au declarat, în 2022, că schimbarea orei, concomitent cu statele-membre ale Comunităţii Europene, este necesară în contextul în care economia țării noastre este conectată la unele elemente ale Pieței Unice Europene prin intermediul Acordului de Asociere RM – UE.

În 1980, a existat o primă înțelegere de coordonare a schimbării orei pe teritoriul UE, în vederea asigurării unei abordări armonizate pe piața unică. În prezent, directiva privind dispozițiile referitoare la orarul de vară prevede ca statele membre ale UE să treacă la ora de vară în ultima duminică din martie și înapoi, la ora standard, în ultima duminică din octombrie.

Cum influențează schimbarea orei somnul și sănătatea: sfaturi pentru o adaptare mai ușoară

Totodată, schimbarea orei este percepută diferit de fiecare persoană, iar efectele acesteia variază în funcție de cât de bine ne adaptăm la modificările de rutină. „Modificarea orei are un deosebit impact și asupra performanțelor cognitive, atenției, memoriei și vitezei de reacție”, explică medicul neurolog, Liliana Nistrean.

Deși ajustarea unei singure ore poate părea nesemnificativă, Liliana Nistrean susține că somnul, metabolismul, stresul și ritmurile biologice sunt doar câteva dintre aspectele care pot fi afectate, iar recuperarea poate dura chiar și trei săptămâni.

Ajută-ne să rodim investigații!

E primăvară și trebuie iar să depunem declarația la fisc.
Vă încurajăm să redirecționați și în această primăvară (până pe 30 aprilie) cele 2% din impozitul pe venit către Asociația Media Guard! Treceți codul fiscal al organizației noastre - 1010620003744 (Asociația Media-Guard, parteneră ZdG), în căsuța M1 (secțiunea V, facultativă) din Declarația persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit – formularul CET 18.Transmiteți și altora, ca să reușim mai multe împreună!

Publicitate1