Washingtonul vrea Ucraina la bucată: resursele, infrastructura și 50% din profituri

29 Mart. 2025, 12:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
29 Mart. 2025, 12:43 // Actual //  Ursu Victor

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Ucraina nu va accepta să trateze ajutorul militar primit de la Statele Unite ca pe o datorie, în contextul negocierilor pentru un nou acord privind exploatarea resurselor naturale ale țării.

„Nu vom accepta datorii. Cel puțin, vorbim despre trecut. Dacă vor exista noi pachete de sprijin, atunci Statele Unite pot, probabil, impune anumite condiții”, a afirmat Zelenski, citat de agenția UNIAN.

Liderul de la Kiev a confirmat că a primit din partea Washingtonului un proiect actualizat de acord privind cooperarea în domeniul resurselor minerale, însă a precizat că nu l-a analizat încă. El a subliniat că va examina documentul doar după o evaluare juridică atentă a eventualelor riscuri legislative, promițând că va informa publicul cu transparență în cazul în care vor exista aspecte controversate.

Potrivit publicației „Suscîlne”, autoritățile ucrainene analizează deja noul proiect, însă surse guvernamentale susțin că acesta reprezintă „un pas înapoi” față de acordul-cadru negociat anterior. În plus, documentul ar conține prevederi privind compensarea ajutorului militar oferit de SUA, estimată la cel puțin 100 de miliarde de dolari, sumă care ar urma să crească anual cu 4% în cazul întârzierii plăților.

Informațiile sunt confirmate și de „European Pravda”, care notează că noua variantă amintește de primul acord refuzat de Zelenski în trecut. Aceasta include acces extins pentru SUA la toate resursele minerale ale Ucrainei, inclusiv petrol și gaze, dar și la infrastructura strategică: căi ferate, porturi, conducte și facilități de procesare.

Publicația Financial Times relatează că trei oficiali ucraineni de rang înalt au calificat condițiile impuse de Washington drept „nedrepte” și „un act de jefuire”. În plus, administrația fostului președinte american Donald Trump ar insista ca SUA să aibă „dreptul de primă ofertă” în proiectele de investiții în infrastructură și resurse din Ucraina. De asemenea, companiile americane ar urma să beneficieze de prioritate în achiziția resurselor ucrainene.

Controlul asupra fondului special de investiții pentru reconstrucția Ucrainei ar urma să fie transferat către Corporația Financiară Internațională pentru Dezvoltare a SUA, iar Ucraina ar trebui să vireze 50% din veniturile obținute din noile proiecte către acest fond.

Deși noul proiect nu mai conține clauze privind infrastructura nucleară a Ucrainei, surse din Kiev și-au exprimat temerea că această temă ar putea fi reluată în negocierile ulterioare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

Corupția electorală și influența Moscovei asupra justiției, în dezbateri la Rlive TV!
02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!