Marian Lupu: Instituirea cenzurii în mediul online este periculoasă și contraproductivă

Dezvoltarea unei societăți democratice și integrarea europeană nu pot avea loc prin metode sovietice sau nord-coreene. Avertizarea vine din partea viitorului președinte al Partidului „Mișcarea Respect Moldova”, Marian Lupu, în contextul inițiativelor PAS de a institui cenzura în mediul online.

Foto: Marian Lupu

Politicianul a calificat aceste măsuri drept periculoase și contraproductive.

„Dintotdeauna am fost adeptul protejării drepturilor și libertăților omului. Nu poți să pretinzi că reprezinți o societate democratică și că îți dorești să integrezi țara în Uniunea Europeană, dar să aplici metode sovietice sau nord-coreene. Orice guvernare are nevoie să cunoască opinia tuturor categoriilor sociale, mai ales într-o societate multietnică precum cea din Republica Moldova”, a explicat Marian Lupu.

În opinia politicianului, rezultatul dezastruos de la referendumul din toamna anului trecut a fost inclusiv o consecință a cenzurii instituite în ultimii ani, care a creat o bulă informațională în jurul guvernării și i-a indus iluzia unui rezultat total diferit de cel obținut.

Un amendament care presupune instituirea răspunderii contravenționale pentru dezinformarea în mediul online a fost înregistrat în Parlamentul Republicii Moldova pe 17 martie, de către deputați PAS. Acesta era parte a unui proiect de lege ce vizează combaterea eficientă a fenomenului corupției electorale.

Partidul Liberal Democrat din Moldova a calificat drept tentativă de suprimare a libertății de exprimare proiectul de lege privind „combaterea dezinformării online”. „În realitate, acest demers nu este altceva decât agonia unui partid aflat în derivă, care încearcă să-și conserve puterea prin limitarea drepturilor la libera exprimare și informare, în perspectiva unor alegeri parlamentare pe care nu le mai poate câștiga prin mijloace democratice”, a notat un comunicat remis de PLDM.

Și Centrul de Jurnalism Independent (CJI) și-a exprimat îngrijorarea în raport cu proiectul de lege. „Considerăm că ingerința în libertatea de exprimare pe care ar produce-o această prevedere, dacă ar fi adoptată, nu ar fi necesară într-o societate democratică și nu ar fi proporțională cu scopurile legitime care se intenționează a fi protejate”, a precizat organizația.

La rândul său, liderul PSRM, Igor Dodon a spus că amendamentul propus de PAS este o modalitate în plus de a introduce cenzura. „Maia Sandu, unde e democrația, valorile europene? Faptul că te-ai transformat în dictator toți înțeleg. Vă critică cei care v-au susținut. Opriți-vă, nesimițiților”, a declarat fostul șef de stat.

Scandalosul amendament a fost scos de pe ordinea de zi a dezbaterilor publice din Parlament, programate pentru 20 martie 2025 și trimis la reexaminare.


Pub