Incidentul a avut loc sâmbătă, 22 martie, atunci când fostul premier italian Romano Prodi, deranjat de întrebările insistente ale jurnalistei Lavinia Orefici de la Quarta Repubblica, care cerea clarificări cu privire la Manifestul Ventotene, şi-a pierdut controlul şi a tras-o pe aceasta de păr.
Imediat după incident, atunci când au început să apară primele critici privind comportamentul său, fostul prim-ministru a negat acuzaţiile, declarând că nu a tras-o de păr, ci „i-a pus doar mâna pe umăr”.
Iată că miercuri, 26 martie, a apărut şi videoclipul care îl contrazice evident pe Romano Prodi, imaginile surprinzând momentul în care acesta a tras-o de păr pe jurnalista de la Quarta Repubblica.
După ce videoclipul a fost difuzat de o televiziune italiană, mai multe organizaţii ale jurnaliştilor au luat atitudine.
„Jurnaliștii cer respect, este timpul să punem capăt o dată pentru totdeauna comportamentului inacceptabil. Nu poți să arunci cu insulte vulgare și triviale sau să ceri îndepărtarea unui jurnalist. Recentele incidente în care au fost implicați Prodi și Donzelli nu sunt incidente izolate, ci rezultatul unei tendințe de a considera jurnaliștii drept dușmani și de a nu le respecta demnitatea și profesia. Sarcina noastră este, în primul rând, de a garanta dreptul cetățenilor de a fi informați. Simpatia este o cerință pentru alte profesii”, a declarat președintele Ordinului Jurnaliştilor Italieni, Carlo Bartoli, citat de La Stampa.
„O tragere de păr aici, o mizerie acolo, iar informația continuă să nu fie respectată. Fie că este vorba de jurnalista Lavinia Orefici de la Quarta Repubblica sau de colegul Giacomo Salvini de la Fatto Quotidiano (jurnalist insultat de un oficial italian din partidul condus de Georgia Meloni, FdI - n.r.), toți reporterii au dreptul de a-și putea exercita profesia liber și fără cenzură. Acest lucrueste valabil pentru un fost prim-ministru precum Romano Prodi, precum și pentru directorul organizației FdI, Giovanni Donzelli. Adevărul este că, pe măsură ce regulile confruntării civile și cele ale bunelor maniere pălesc în Italia, cazurile de lipsă de respect față de jurnaliști se înmulțesc periculos și acest lucru nu este bun nici pentru o informare serioasă, nici pentru democrație”, a transmis şi Alessandra Costante, secretar general al Federației Naționale a Presei Italiene.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!