Oligarhii ruși își „curăță” trecutul de pe Google! Peste 40 de miliardari implicați

26 Mart. 2025, 12:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
26 Mart. 2025, 12:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Mai mult de o treime dintre miliardarii ruși incluși în topul Forbes Rusia 2024 ar fi apelat la servicii de PR pentru a elimina informațiile compromițătoare din rezultatele căutării Google. Potrivit unei investigații publicate de The Moscow Times, numele a 42 din cei 125 de miliardari ruși au fost implicate în utilizarea mecanismului DMCA (Digital Millennium Copyright Act) – o lege americană destinată protejării drepturilor de autor, dar folosită frecvent pentru a „curăța” internetul de conținut negativ.

Tehnica folosită este simplă, dar eficientă: agențiile de PR creează site-uri-fantomă cu articole copiate de pe site-urile originale și apoi trimit plângeri DMCA către Google, invocând încălcarea drepturilor de autor. Google este obligat, prin legislația americană, să elimine din rezultatele căutării materialele „reclamate” pentru a evita procese costisitoare.

The Moscow Times a verificat baza de date Lumen și a constatat că multe dintre cererile de ștergere vizează articole despre activele străine ale miliardarilor ruși, metodele de eludare a sancțiunilor internaționale, legături cu oficiali guvernamentali sau chiar antecedente penale.

Au fost eliminate, de exemplu, articole despre investițiile lui Roman Abramovici în start-up-uri occidentale prin operațiuni off-shore în Cipru, despre Ghenadi Timcenko și rețelele sale de deținere a activelor prin foști manageri, despre Andrei Melnicenko și transferul activelor „Eurohim” către soția sa, precum și despre Alisher Usmanov, inclusiv legăturile sale cu serviciile de forță și cu Vladimir Putin.

Informații despre proprietăți luxoase deținute în Occident au fost, de asemenea, eliminate din Google. Mihail Fridman, fondatorul Alfa Group, a rămas fără articolul despre vila sa cu zece dormitoare din Saint-Tropez, înghețată în urma sancțiunilor UE din 2022. Andrei Guriev, proprietarul „PhosAgro”, a fost disociat online de palatul Vitanhurst din Londra, iar Boris Rotenberg – de vila sa de pe Coasta de Azur.

Cele mai frecvent eliminate sunt materialele repostate pe site-uri de tip „kompromat” (compromițătoare). Acest lucru are o explicație strategică: în unele cazuri, deciziile privind sancțiunile internaționale se bazau inclusiv pe articole găsite prin Google, după cum a dezvăluit anterior Politico. Dosarele de sancționare includ surse diverse – de la The Financial Times și Reuters, până la bloguri, pagini Wikipedia sau articole traduse automat din presa rusă sau ucraineană.

Astfel, sancțiunile împotriva lui Viacheslav Kantor (proprietarul „Akron”) au fost susținute inclusiv cu articole din Vecherny Murmansk, iar în cazul lui Melnicenko – cu materiale de pe Audit-it.ru și dintr-un cont de Twitter al unui jurnalist. Sancțiunile impuse lui Grigori Berezkin au fost justificate inclusiv pe baza unei anchete publicate de site-ul obscur Russian Crimes.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Apr. 2025, 09:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
26 Apr. 2025, 09:00 // Actual //  Ursu Victor

Președintele american Donald Trump s-a declarat nemulțumit de întârzierea semnării acordului economic dintre Washington și Kiev în domeniul metalelor rare. Într-un mesaj publicat pe rețeaua sa socială, Truth Social, Trump a criticat administrația de la Kiev, condusă de Volodimir Zelenski, pentru faptul că nu a finalizat încă documentele necesare: „Semnarea acordului întârzie deja de cel puțin trei săptămâni. Sper că va fi semnat imediat”.

În aceeași postare, Trump a transmis un mesaj optimist și în ceea ce privește negocierile pentru un acord de pace între Rusia și Ucraina, afirmând că „lucrurile decurg bine” și că „succesul pare să fie aproape”.

Pe 18 aprilie, Ucraina și SUA au semnat un memorandum de înțelegere privind încheierea unui acord în sectorul mineralelor strategice. Documentul a consacrat intenția ambelor părți de a dezvolta o cooperare amplă în acest domeniu. Potrivit vicepremierului și ministrului Economiei al Ucrainei, Iulia Sviridenko, viitorul acord va atrage investiții, va sprijini modernizarea infrastructurii și va consolida parteneriatul bilateral.

La rândul său, președintele Volodimir Zelenski a precizat că echipele juridice din Ucraina și SUA lucrează intens la finalizarea textului acordului, care va trebui ulterior ratificat de Parlamentul ucrainean.

Recent, ministrul ucrainean al Finanțelor, Serghei Marcenko, a declarat că semnarea documentului nu este așteptată în această săptămână, subliniind că, deși au fost înregistrate progrese, anumite aspecte încă necesită negocieri. Marcenko, alături de premierul Denis Șmîhal și alți oficiali, se afla la Washington pentru sesiunile de primăvară ale FMI și Băncii Mondiale.

Potrivit Reuters, acordul privind mineralele strategice face parte dintr-un plan mai amplu de pace propus de Statele Unite în cadrul negocierilor de la Paris din 17 aprilie.