„Mecanisme similare, inserate în proiectul de lege din 2022, cunoscut sub denumirea de „Legea anti-dezinformare”, au fost abandonate urmare a constatării, în rezultatul dezbaterilor și consultărilor publice, că acestea au potențialul de a admite ingerințe nejustificate în libertatea de exprimare și contravin standardelor internaționale din domeniu.
CJI solicită autorilor inițiativei ce presupune instituirea răspunderii contravenționale pentru dezinformarea online, dar și deputaților în Parlamentul Republicii Moldova să nu adopte amendamentul propus, în partea ce ține de completarea Codului contravențional cu articolul 70/4”, se arată în opinia Centrului.
Un amendament care presupune instituirea răspunderii contravenționale pentru dezinformarea în mediul online a fost înregistrat în Parlamentul Republicii Moldova pe 17 martie, de către deputați PAS. Acesta este parte a unui proiect de lege ce vizează combaterea eficientă a fenomenului corupției electorale. Proiectul a fost dezbătut și aprobat în prima lectură în decembrie 2024, iar mâine, 21 martie, va fi iarăși supus consultărilor publice, în legătură cu înregistrarea mai multor completări, conform CJI. Cu toate acestea, proiectul a stârnit un val de critici pe rețele.
Liderul PSRM, Igor Dodon, este de părere că, amendamentul care presupune instituirea răspunderii contravenționale pentru dezinformarea în mediul online este o modalitate în plus de a introduce cenzura. „Maia Sandu, unde e democrația, valorile europene? Faptul că te-ai transformat în dictator toți înțeleg. Vă critică cei care v-au susținut. Opriți-vă, nesimițiților”, a declarat fostul șef de stat.
Și deputata PSRM Adela Răileanu critică amendamentul care presupune instituirea răspunderii contravenționale pentru dezinformarea în mediul online. „Asta nu e altceva decât poliție politică digitală! SIS-ul, care ar trebui să se ocupe de securitatea națională, va deveni organul suprem al Ministerului Adevărului”, a spus parlamentara.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!