Armata ucraineană a raportat vineri dimineața un atac asupra unei stații de pompare și măsurare a gazului, închisă recent, din regiunea Kursk, în vestul Rusiei, unde forțele ucrainene au pierdut aproape tot teritoriul controlat. Reuters relatează că un canal de Telegram al armatei ucrainene a postat o imagine cu o minge de foc ridicându-se spre cer, alături de mesajul: "Presa scrie despre o lovitură reușită asupra sistemului de transport al gazelor Sudja, prin care inamicul transporta gaze către Europa."
Ucraina susține că rușii au distrus-o intenționat pentru a discredita Kievul
Ulterior, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat că Rusia a bombardat cu artilerie stația de măsurare a gazelor din Sudja pentru a discredita Ucraina, precizând că Forțele de Apărare Ucrainene nu au fost implicate în acest incident. "Federația Rusă intensifică o campanie de discreditare împotriva Ucrainei. De exemplu, inamicul a acuzat Forțele noastre de Apărare că ar fi bombardat stația de măsurare a gazelor Sudja. Aceste acuzații sunt complet nefondate", se arată în comunicatul citat de Ukrainska Pravda.
Potrivit armatei ucrainene, stația ar mai fi fost ținta unor atacuri rusești anterioare, inclusiv vara trecută, când ar fi fost lovită cu bombe cu planare, iar în urmă cu trei zile a fost din nou atacată. "Astăzi, rușii au recurs la un nou act provocator, bombardând stația cu artilerie", susține armata de la Kiev, care amintește că trupele ruse au folosit în această lună o conductă de gaz din Kursk pentru a-și infiltra soldații în spatele liniilor ucrainene de apărare. "Rușii continuă să producă numeroase falsuri și să încerce să inducă în eroare comunitatea internațională. Vă cerem să aveți încredere doar în surse oficiale, să verificați informațiile și să nu cedați manipulărilor", a transmis armata.
Guvernul de la Kiev și autoritățile de la Moscova nu au comentat informațiile. Stația din Sudja a rămas singurul punct prin care gazul rusesc era livrat către Europa prin Ucraina, până când Kievul a refuzat să prelungească acordul de tranzit în ianuarie 2025. Un al doilea punct de trecere a fost închis în 2022.
Prețurile gazelor europene au crescut
Informațiile despre atacul asupra stației Sudja au apărut atât pe conturi populare de Telegram rusești, precum Baza și Mash, cât și pe conturi ucrainene.
"Prețurile gazelor europene au crescut vineri dimineață în urma apariției unor imagini neconfirmate care arată un atac asupra unui punct cheie de tranzit al gazelor rusești. Stația de măsurare a gazelor Sudja face parte din conducta care, până de curând, aducea gaz rusesc în Europa prin Ucraina. Stația a fost închisă în urmă cu câteva luni, iar reluarea activității era oricum puțin probabilă", a explicat Stephen Stapczynsk, jurnalist Bloomberg, pe X.
"Prețul de referință TTF pentru gazele europene a crescut din nou pe fondul unor videoclipuri neconfirmate care circulă pe rețelele de socializare, în care stația de pompare Sudja, aflată chiar la granița dintre Ucraina și Rusia, ar fi în flăcări. Această stație este esențială pentru orice posibilă reluare a livrărilor de gaz rusesc prin conductă", a comentat și Javier Blas, jurnalist Bloomberg.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!