PLDM condamnă amendamentul pe „combaterea dezinformării online”: PAS e în agonie, știe că nu poate câștiga parlamentarele prin mijloace democratice

Partidul Liberal Democrat din Moldova califică drept tentativă de suprimare a libertății de exprimare proiectul de lege privind „combaterea dezinformării online”. „În realitate, acest demers nu este altceva decât agonia unui partid aflat în derivă, care încearcă să-și conserve puterea prin limitarea drepturilor la libera exprimare și informare, în perspectiva unor alegeri parlamentare pe care nu le mai poate câștiga prin mijloace democratice”, se menționează într-un comunicat remis de PLDM.

Foto: PLDM/FB

„PLDM își exprimă profunda îngrijorare și condamnă ferm tentativa Partidului Acțiune și Solidaritate de a impune un proiect de lege ce vizează sancționarea așa-numitei „dezinformări online”, sub pretextul protejării democrației. În realitate, acest demers nu este altceva decât agonia unui partid aflat în derivă, care încearcă să-și conserve puterea prin limitarea drepturilor la libera exprimare și informare, în perspectiva unor alegeri parlamentare pe care nu le mai poate câștiga prin mijloace democratice.

Proiectul de lege, redactat în termeni vagi și interpretabili, deschide larg calea abuzurilor administrative și politice, subminând principiile statului de drept. PLDM atenționează, pe această cale, că societatea moldovenească riscă instaurarea unei forme de autocenzură generalizată, în special în rândul jurnaliștilor independenți, al comentatorilor politici și al creatorilor de conținut din mediul online, care vor renunța la opiniile critice pentru a nu fi considerate „informație falsă”.

Este de menționat faptul că partidul aflat la putere în Republica Moldova, cu un pronunțat caracter autoritar și un dispreț total față de normele legale, nu acceptă critica și polemicile. Limitarea unor drepturi civile, care stau în calea intereselor sale politice, este parte a impunității pe care și-o impune, dar și un pericol real pentru libertățile cetățenești din Republica Moldova.

Aducem la cunoștința societății că proiectul de lege privind „dezinformarea online” intră în contradicție flagrantă cu standardele europene în materie de libertate de exprimare, consfințite prin articolul 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și confirmate de vasta jurisprudență a Curții Europene a Drepturilor Omului. Europa nu sancționează opiniile, chiar și atunci când sunt greșite sau deranjante, ci le combate prin educație, transparență și pluralism informațional.

PLDM condamnă ferm orice tentativă de instrumentalizare a legislației pentru controlul discursului public și face apel la toți actorii politici, civici și instituționali să respingă ferm acest proiect retrograd. Democrația nu se apără prin cenzură, ci prin dialog. Orice guvern care se teme de cuvântul liber demonstrează, prin acest fapt, că și-a pierdut legitimitatea”, se menționează într-un comunicat remis de PLDM.

Și Centrul de Jurnalism Independent (CJI) și-a exprimat îngrijorarea în raport cu proiectul de lege nr. 381 din 17.12.2024 în partea ce ține de completarea Codului contravențional cu articolului 70/4. „Considerăm că ingerința în libertatea de exprimare pe care ar produce-o această prevedere, dacă ar fi adoptată, nu ar fi necesară într-o societate democratică și nu ar fi proporțională cu scopurile legitime care se intenționează a fi protejate”, se arată înt-un comunicat. De asemenea, conform opiniei publicate, CJI consideră că lipsa standardelor de calitate, claritate și predictibilitate a prevederii propuse poate duce la precedente imprevizibile, periculoase și abuzive.

La rândul său, liderul PSRM, Igor Dodon, este de părere că, amendamentul propus de PAS este o modalitate în plus de a introduce cenzura. „Maia Sandu, unde e democrația, valorile europene? Faptul că te-ai transformat în dictator toți înțeleg. Vă critică cei care v-au susținut. Opriți-vă, nesimițiților”, a declarat fostul șef de stat.

Și deputata PSRM Adela Răileanu critică amendamentul care presupune instituirea răspunderii contravenționale pentru dezinformarea în mediul online. „Asta nu e altceva decât poliție politică digitală! SIS-ul, care ar trebui să se ocupe de securitatea națională, va deveni organul suprem al Ministerului Adevărului”, a spus parlamentara.

Un amendament care presupune instituirea răspunderii contravenționale pentru dezinformarea în mediul online a fost înregistrat în Parlamentul Republicii Moldova pe 17 martie, de către deputați PAS. Acesta este parte a unui proiect de lege ce vizează combaterea eficientă a fenomenului corupției electorale. Proiectul a fost dezbătut și aprobat în prima lectură în decembrie 2024, iar mâine, 21 martie, va fi iarăși supus consultărilor publice, în legătură cu înregistrarea mai multor completări, conform CJI. Cu toate acestea, proiectul a stârnit un val de critici pe rețele.


Pub