Investiții istorice. eVMS.md devine epicentrul unui împrumut colectiv de 250 milioane de lei

21 Mart. 2025, 14:19
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
21 Mart. 2025, 14:19 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Moldovenii au creditat statul cu 246,1 milioane de lei în urma a 1.765 de tranzacții directe de achizție a titlurilor de stat, arată datele Ministerului Finanțelor.

Cetățenii au plasat 174,9 milioane de lei în obligațiuni guvernamentale cu scadență de un an, la o rată fixă de 8%, și 71,2 milioane de lei în obligațiuni cu scadență de doi ani, la o rată fixă de 8,15%. Venitul obținut din dobânzi nu este supus impozitării, iar primul cupon de dobândă va fi plătit pe 20 septembrie 2025.

În plus, numărul utilizatorilor înregistrați pe eVMS.md a atins aproape 5.000 de persoane, reflectând încrederea tot mai mare a publicului în sistemul de finanțare a deficitului bugetar prin titluri de stat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Apr. 2025, 13:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
27 Apr. 2025, 13:51 // Actual //  Ursu Victor

România continuă să se situeze printre cele mai accesibile pieţe imobiliare din Europa Centrală şi de Est, în ciuda creşterii constante a preţurilor locuinţelor. Potrivit unui raport Deloitte, în 2023, un român avea nevoie de 5,9 salarii brute anuale pentru a achiziţiona o locuinţă nouă de 70 mp, în scădere de la 6,3 salarii în 2022. Această poziţie plasează România pe locul patru în topul accesibilităţii locuinţelor în Europa, după Danemarca, Norvegia şi Italia, a explicat Victor Vremera, Chief Operating Officer în cadrul SVN România.

„Exceptând Bulgaria, avem cel mai mare grad de accesibilitate al locuinţelor din regiune. Tendinţa va fi de creştere. Nu cred că vom ajunge să ne raportăm la ţări precum Spania. Chiar şi cu creşterea actuală de preţuri România va rămâne cea mai accesibilă piaţă din regiune” a declarat Victor Vremera, la ZF Live, emisiune realizată cu sprijinul Orange Business.

În acelaşi timp, salariile au înregistrat o creştere de 11% faţă de anul precedent, ceea ce, combinat cu stocul redus de locuinţe, sugerează că preţurile vor continua să crească sau cel puţin să se menţină la nivelurile actuale.

„Având în vedere că astăzi suntem la  +11% faţă de anul precedent privind creşterea salariilor, având în vedere stocul redus, practic preţurile vor rămâne cel puţin la fel sau chiar vor creşte având în vedere stocul de locuinţe tot mai mic”, mai spune Victor Vremera