Ekrem Imamoglu, membru al Partidului Popular Republican (CHP), de orientare seculară, este considerat unul dintre cei mai puternici rivali politici ai președintelui Recep Tayyip Erdogan.
Procurorii l-au acuzat de corupție și de sprijinirea unui grup terorist, numindu-l „suspect de lider al unei organizații criminale”.
De ce au ieșit turcii la proteste
Poliția a reținut 100 de persoane – inclusiv alți politicieni, jurnaliști și oameni de afaceri – în cadrul acestei anchete, iar guvernatorul din Istanbul a impus restricții în oraș pentru patru zile.
Imamoglu a declarat online că „voința poporului nu poate fi redusă la tăcere”.
Protestatarii au ieșit în stradă, în campusurile universitare și chiar în stațiile de metrou, scandând lozinci antiguvernamentale. Este o manifestare a furiei populare cum nu s-a mai văzut de ani buni.
Au fost raportate ciocniri între protestatari și poliție în cel mai mare oraș al Turciei. Imagini difuzate de agenția de presă Reuters arată polițiști folosind spray cu piper pentru a dispersa mulțimea adunată în fața Universității din Istanbul.
Mii de oameni au protestat în frig în fața primăriei orașului, strigând: „Erdogan, dictator!” și „Imamoglu, nu ești singur!”
Guvernul a interzis adunările publice în Istanbul, patru zile
Guvernul a interzis adunările publice în Istanbul, ca parte a celor patru zile de restricții.
Totuși, sunt așteptate mai multe proteste la nivel național, în condițiile în care liderii opoziției, inclusiv soția lui Imamoglu, îi îndeamnă pe oameni să „își facă vocea auzită”.
Multe străzi din Istanbul au fost închise circulației, iar unele linii de metrou și-au suspendat serviciile.
Într-un videoclip postat pe rețelele sociale, filmat în timp ce poliția se afla în fața casei sale, Imamoglu a promis că va „rămâne ferm” pentru poporul Turciei „și pentru toți cei care susțin democrația și justiția în întreaga lume”.
Într-o notă scrisă de mână și postată pe contul său de X după arestare, el a afirmat că poporul Turciei va răspunde „minciunilor, conspirațiilor și capcanelor” îndreptate împotriva sa.
Miercuri, organizația britanică de monitorizare a internetului NetBlocks din Marea Britanie a raportat că Turcia a restricționat sever accesul la rețelele sociale precum X, YouTube, Instagram și TikTok.
Partidul lui Imamoglu: O lovitură de stat împotriva viitorului președinte
Arestarea lui Imamoglu face parte dintr-o amplă represiune desfășurată la nivel național în ultimele luni, care a vizat politicieni ai opoziției, administrații locale, jurnaliști și personalități din industria divertismentului.
După reținerea primarului Istanbulului, pe rețelele sociale au apărut îngrijorări cu privire la deriva Turciei spre autocrație, unii utilizatori cerând chiar boicotarea alegerilor prezidențiale viitoare, argumentând că un vot liber și democratic nu mai este posibil.
Partidul lui Imamoglu, CHP, a condamnat arestările, numindu-le „o lovitură de stat împotriva viitorului nostru președinte”, un sentiment împărtășit pe scară largă de susținătorii opoziției.
Însă ministrul turc al Justiției i-a criticat pe cei care l-au legat pe Erdogan de aceste arestări.
Yilmaz Tunc a declarat că este „extrem de periculos și greșit” să se sugereze că ar fi vorba despre o mișcare politică, insistând că nimeni nu este mai presus de lege în Turcia.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!