„Acest sondaj se desfășoară de peste 10 ani, prima ediție fiind publicată în anul 2015, cu ediții ulterioare în 2018, 2020 și 2023. În aceste momente, CRJM lucrează la ediția din 2025. Inițiativa precedă, așadar, actuala conducere a CRJM și s-a desfășurat la intervale regulate tocmai pentru a evidenția evoluțiile și percepțiile asupra reformei justiției de-a lungul timpului.
1. Ca parte a metodologiei, de fiecare dată, invităm toate autoritățile și structurile profesionale relevante și implicate în acest sondaj (CSM, CSP, PG, Uniunea Avocaților etc.) să intervină cu sugestii, completări, sau ajustări ale chestionarului. Așa s-a întâmplat și în 2025. La 13 ianuarie 2025, CRJM a transmis tuturor autorităților vizate un demers cu proiectul chestionarului. CSM, CSP și Procuratura Generală au răspuns de fiecare dată și chiar au formulat propuneri pentru îmbunătățirea anumitor întrebări. Uniunea Avocaților a fost invitată în mod similar să contribuie, inclusiv prin a propune întrebări relevante, a elimina formulări considerate nepotrivite sau a face alte sugestii constructive. Uniunea Avocaților nu a răspuns la niciun demers în legătură cu sondajul din acest an.
2. Întrebările adresate avocaților în chestionarul pentru sondajul din 2025 au rămas aceleași din chestionarul pentru sondajul 2023! Ele sunt supuse unei validări sociologice de către compania profesionistă angajată (Magenta Consulting, anterior compania sociologică Civis), pentru a se asigura că informațiile colectate sunt relevante și obiective. Este relevant să amintim că la publicarea rezultatelor sondajului din 2023, președintele Uniunii Avocaților, Dorin Popescu, a participat la eveniment, a luat cuvântul și a salutat cercetarea. Acest lucru confirmă faptul că sondajul este un instrument constructiv și util pentru întreaga comunitate juridică, inclusiv pentru avocați. În particular, domnul Popescu a menționat, cităm:
- „Vreau să remarc importanța acestui sondaj, pentru că este realizat între profesioniști care au tangență cu justiția și cu lupta împotriva corupției”;
- „Mă bucur că acest sondaj este unul continuu, pentru că știm cu toții: reforma durează”;
Reiterăm că ediția din 2023 a sondajului și cea din 2025 conține întrebări identice, inclusiv pentru a observa percepția profesioniștilor din justiție în dinamică, de-a lungul anilor.
3. CRJM nu culege aceste date pentru propriul interes, ci pentru a oferi autorităților, inclusiv Uniunii Avocaților, o imagine obiectivă a percepțiilor din interiorul sistemului de justiție. Având în vedere că avocatura este o profesie liberală, contribuțiile directe ale avocaților la acest sondaj sunt esențiale pentru a evidenția nevoile, provocările și prioritățile reale ale breslei.
În mod special, conducerea avocaturii are cea mai mare nevoie de aceste date, pentru că în baza lor pot fi formulate politici și acțiuni relevante de reformă sau de îmbunătățire a activității avocațiale, așa cum menționa și domnul Popescu în 2023. Desigur, dacă conducerea Uniunea Avocaților mai are un asemenea interes.
4. CRJM respectă opinia oricărui avocat sau reprezentant al Uniunii Avocaților și își exprimă speranța că actuala conducere a Uniunea Avocaților nu își propune să descurajeze libera exprimare și activismul avocaților, iar refuzul de a colabora în contextul prezentului sondaj este o decizie pripită. Considerăm că eventualele neînțelegeri, suspiciuni sau dezacorduri personale nu ar trebui să afecteze o inițiativă profesională, de lungă durată și benefică pentru întregul sistem de justiție.
5. Totodată, chestionarul nu intenționează să interfereze cu atribuțiilor conducerii Uniunii Avocaților, ci urmărește scopul colectării datelor relevante, care vor facilita elaborarea celor mai fiabile strategii pentru îmbunătățire a activității. Rămâne la discreția Uniunii cum va folosi datele obținute în urma sondajului.
6. Rămânem deschiși colaborării și reconfirmăm invitația noastră de a coopera în elaborarea și perfecționarea chestionarului în orice format convenabil UARM (online sau offline). Orice sugestie concretă din partea Uniunii Avocaților ne poate ajuta să ajustăm întrebările, astfel încât rezultatele să fie cât mai relevante și utile pentru conducerea Uniunii Avocaților și pentru întreaga breaslă, cel puțin pentru ediția următoare a sondajului.
Încurajăm în continuare avocații și ceilalți profesioniști din sectorul justiției să completeze chestionarul: https://bit.ly/sistem-judecatoresc. Răspunsurile sunt anonime și vor contribui mult la evaluarea eficienței, transparenței, practicilor și reformelor din sectorul justiției”, a declarat Ilie Chirtoacă, președintele CRJM.
Uniunea Avocaților din Moldova (UARM) anunță public că nu va completa chestionarul propus de Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), intitulat „Percepția despre independența și eficiența sistemului judecătoresc în RM”, după ce a depistat mai multe deficiențe ale acestuia, dar și întrebări care nu țin de competența ONG-ului respectiv. Mai mult, UARM amintește de un raport potrivit căruiam CRJM-ul și alte organizații prin „implicațiile lor în procesele de evaluare a procurorilor și judecătorilor au generat controverse, mai ales în contextul în care au apărut suspiciuni de favoritisme și interese personale”.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!