„Tocmai ați revenit dintr-o importantă vizită la Paris. Pentru că se discută tot mai mult despre o nouă arhitectură a securității, Franța fiind inițiatorul acesteia, Republica Moldova are loc sub noua umbrelă a securității europene?”, a fost întrebată Maia Sandu.
„- Republica Moldova este în siguranță în mare parte datorită curajului ucrainenilor care luptă pentru independența lor, dar ne protejează și pe noi. Dar este în siguranță și datorită relațiilor pe care le are cu țări importante de pe continent și nu doar. Republica Moldova are o relație excelentă cu Franța. Am reușit să construim această relație în special în ultimii trei-patru ani. Datorită acestei relații reușim să promovăm și interesele. În cadrul discuțiilor la care Republica Moldova nu este invitată, iar Franța este acolo și această vizită a fost un prilej ca să discutăm despre situația curentă din Republica Moldova și care sunt interesele noastre și cum Franța poate să promoveze în continuare interesele Republicii Moldova. Care sunt aceste interese? În primul rând, să menținem pacea, să ne fie respectată suveranitatea și integritatea teritorială, inclusiv prin retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Deci toate aceste lucruri le-am discutat și avem susținerea Franței, așa cum avem susținerea și altor actori importanți de pe continent pentru a proteja aceste interese ale Republicii Moldova”.
„- Președintele Macron a denunțat tentativele rusești tot mai dezinhibate de destabilizare a Moldovei și a instituțiilor ei democratice. Pe de altă parte, Dvs ați declarat că Franța ne ajută să ne întărim securitatea. Ce promisiune aveți din partea domnului Macron?
„Avem cooperare pe multe domenii, avem cooperare în domeniul economic, lucru important pentru că de reziliența noastră economică depinde și reziliența generală. Avem cooperare în domeniul apărării, avem cooperare în domeniul securității. Pe alte dimensiuni avem această cooperare pe combaterea dezinformării. A fost semnat tocmai un acord. Avem ce învăța de la Franța, avem cooperare în domeniul energetic. Și aici este vorba despre securitatea energetică a Republicii Moldova. Inclusiv suntem ajutați de Franța pentru ca să ne creștem reziliența pe planul schimbărilor climatice. Deci, prin toate aceste proiecte concrete, dar și prin faptul că Franța ține cont și menționează de fiecare dată interesele Republicii Moldova la aceste discuții importante care se întâmplă între 7- 10 țări din lume, care contează foarte mult”.
„- Când vorbim de apărare, de exemplu, eventual despre achiziționarea unui nou radar, pentru că am mai cumpărat unul de la francezi...”
”Aici ne sprijinim mai mult pe finanțare din partea Uniunii Europene și achizițiile următoare se vor face în conformitate cu regulile Uniunii Europene. Nu pot să vă spun de unde se va cumpăra, cum se va cumpăra. Sunt reguli concrete de achiziții și Republica Moldova le va respecta, mai ales că aceste achiziții se fac de către Bruxelles”.
„- Apropo, de noul Acord de cooperare privind detectarea dezinformării digitale, semnat la Paris. Centrul de Comunicare Strategică va coopera mai intens cu Agenția franceză pentru detectarea campaniilor de dezinformare digitală. Am văzut ce impact au avut campaniile pe TikTok, în ajunul alegerilor prezidențiale în România. Ce înseamnă noul acord pentru R. Moldova? Dar Acordul privind protecția socială a moldovenilor din Franța?”
„- Acest acord înseamnă o relație mai strânsă dintre instituțiile noastre de profil și instituția de profil din Franța. Asta înseamnă schimb de informații, schimb de experiențe. Învățăm și din experiența Franței, și din experiența României și a altor țări care vor avea alegeri în următoarele luni. Deci este un parteneriat mai strâns aici. Pe lângă acest Acord, a mai fost semnat un acord foarte important pe care țin să-l menționez. Este vorba despre Acordul pe protectie socială, care vizează în special sistemul de pensii. Este un acord solicitat si asteptat de diaspora din Franta de foarte mult timp si faptul ca am reusit sa obtinem semnarea acestui acord într-un timp scurt, Trei ani este un timp scurt pentru aceste acorduri. Se datorează în cea mai mare parte președintelui Macron și îi suntem foarte recunoscători pentru acest acord și sper foarte mult că în următoarele luni va avea loc si ratificarea acestui acord și acordului semnat anul trecut, care vizează recunoașterea permiselor de conducere, ambele foarte importante pentru concetățenii noștri. Am vorbit și cu Senatul, și cu Adunarea Națională și sperăm să se întâmple lucrurile cât mai repede”.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a venit cu un mesaj de la Paris, unde a mers la invitația omologului său francez, Emmanuel Macron. „În vremuri dificile, Franța ne este alături – sprijinindu-ne să ne protejăm pacea, să ne întărim securitatea și să ne apropiem de Uniunea Europeană”, a scris șefa statului pe rețele.
În martie 2024, președinta Maia Sandu a mai avut o întrevedere cu omologul său francez, Emmanuel Macron, la Paris. În cadrul vizitei în capitala franceză, șefa statului a primit, din partea omologului său, Marea Cruce a Legiunii de Onoare, care este cea mai înaltă distincție a statului francez. La rândul său, Maia Sandu a conferit cea mai înaltă distincție de stat „Ordinul Republicii”, președintelui Franței.
Șefa statului a ținut și un discurs în care a apreciat sprijinul Franței acordat țării noastre în calea de integrare europeană și a îndemnat UE să sprijine, în continuare, Ucraina. „Este o plăcere să revin la Paris”, a menționat Maia Sandu.
La rândul său, președintele francez, Emmanuel Macron, a denunțat public „încercările tot mai dezinhibate ale Rusiei de destabilizare” în Moldova.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!