SUA au lansat o acțiune militară împotriva grupării Houthi din Yemen. Tot ce se știe despre atac și care este, de fapt, cauza

yemen
Foto:CNN

Sâmbătă, 15 martie, Armata Statelor Unite ale Americii a lansat o acțiune militară „decisivă și puternică” împotriva grupării Houthi din Yemen. Aceasta a fost ordonată de către președintele Donald Trump „din cauza atacurilor rebelilor asupra navelor din Marea Roșie” – una dintre cele mai importante rute din lume pentru transportul de petrol și combustibil, transmite BBC.

„Am ordonat armatei Statelor Unite să lanseze o acțiune militară decisivă și puternică împotriva teroriștilor houthi din Yemen. Aceștia au dus o campanie neîncetată de piraterie, violență și terorism împotriva navelor, avioanelor și dronelor americane, și nu numai”, a scris Trump pe rețeaua sa socială Truth Social, adăugând că aceste atacuri au costat SUA și economia mondială multe miliarde de dolari și, în același timp, au pus în pericol vieți nevinovate.

„Atacurile houthi asupra navelor americane nu va fi tolerat. Vom folosi o forță letală copleșitoare până când ne vom atinge obiectivul”, a punctat președintele american.

Potrivit acestuia, atacurile aeriene asupra bazelor, liderilor și sistemelor de apărare antirachetă au fost declanșate cu scopul de a proteja navele, precum și forțele aeriene și navale americane, și de a restabili libertatea de navigație: „Nicio forță teroristă nu va împiedica navele comerciale și militare americane să circule liber pe rutele maritime globale.”

În plus, Trump a solicitat Iranului să înceteze imediat sprijinul său pentru gruparea Houthi, avertizând că în caz contrar „va trage la răspundere” Teheranul.

În urma atacurilor americane asupra capitalei Yemenului, Sana’a, precum și asupra orașelor din apropiere, peste 30 de persoane au murit, iar altele peste 100 au fost rănite. Informația a fost comunicată de către purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Yemen.

Potrivit Reuters, reprezentanții mișcării Houthi au descris atacurile SUA drept „crimă de război”, afirmând că forțele armate yemenite sunt pe deplin pregătite să răspundă escaladării prin escaladare. În același timp, reprezentanții Ministerului de Externe al Iranului au menționat că atacurile asupra Yemenului sunt „încălcare gravă a principiilor Cartei Națiunilor Unite și a regulilor fundamentale ale dreptului internațional”, subliniind că Guvernul Statelor Unite nu poate dicta politica externă iraniană.

Sursă: Yahya Arhab

Cine sunt rebelii houthi

Gruparea Houthi, cunoscută oficial ca Ansar Allah, este o mișcare armată și politico-religioasă din Yemen. A apărut în anii ’90 ca opoziție față de influența saudită și politicile guvernului yemenit. În prezent, controlează capitala Yemenului și nord-vestul țării, fiind susținută de Iran. La nivel internațional nu este recunoscută. Unele țări o consideră mișcare de rezistență, iar altele, inclusiv SUA – grupare teroristă.

De la izbucnirea războiului din Fâșia Gaza, rebelii houthi și-au declarat solidaritatea cu gruparea teroristă palestiniană Hamas. Astfel, aceștia au început să lanseze rachete și drone asupra navelor care treceau prin strâmtoarea Bab el-Mandeb, susținând că trag asupra navelor care se îndreaptă spre Israel. Totuși, nu toate dintre ele se îndreptau în această direcție.

Potrivit presei internaționale, din noiembrie 2023, gruparea Houthi a atacat inclusiv zeci de nave comerciale în Marea Roșie și Golful Aden. Gruparea nu a fost descurajată nici de dislocarea de nave de război occidentale pentru a proteja navele comerciale, nici de mai multe runde de lovituri aeriene americane și britanice asupra țintelor sale militare. Din cauza acestor atacuri, companiile mari de transport maritim au fost nevoite să nu mai folosească ruta din Marea Roșie – pe care, de obicei, trece aproape 15 % din comerțul maritim global – optând pentru o rută mult mai lungă, în jurul Africii de Sud.

Atacurile mișcării Houthi au încetat, temporar, în ianuarie 2025, când Israel și Hamas au ajuns la un acord privind încetarea focului în Fâșia Gaza. Cu toate acestea, la începutul lunii martie, rebelii au anunțat că vor relua atacurile „asupra navelor israeliene”, din cauză că Israelul a blocat intrarea camioanelor de ajutor în Gaza. Astfel, drept răspuns, Trump a decis să atace Yemenul primul.

Sâmbătă, secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a avut o discuție despre operațiunile militare inițiate împotriva grupării Houthi cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. În cadrul acesteia, oficialul rus a subliniat necesitatea „încetării imediate a utilizării forței” și „importanța ca toate părțile să se angajeze într-un dialog politic pentru a găsi o soluție care să prevină alte vărsări de sânge”. Pe de altă parte, Rubio a declarat că atacurile rebelilor nu vor fi tolerate.

Nu este pentru prima dată când SUA atacă Yemenul

Potrivit BBC, SUA și Marea Britanie au început să efectueze atacuri aeriene asupra țintelor rebelilor houthi din Yemen în ianuarie 2025. Ex-președintele Statelor Unite Joe Biden, a afirmat atunci că astfel au „răspuns direct” la atacurile asupra navelor din Marea Roșie, care „au pus în pericol comerțul și au amenințat libertatea navigației”.

Care este, de fapt, cauza atacurilor SUA

Cu câteva zile înainte de a ataca mișcarea Houthi, președintele SUA a trimis liderului suprem al Iranului, Ali Khamenei, o scrisoare prin care solicita discuții asupra programului nuclear al țării sale. Atunci, Trump a subliniat că există două opțiuni pentru a soluționa conflictul cu Iranul: prin utilizarea forței militare sau prin negocierea unui acord.

Potrivit Reuters, Ali Khamenei a refuzat să negocieze cu Statele Unite un acord nuclear, afirmând că nu acceptă discuții sub amenințări. „Dacă știm că nu vor onora acordul, ce rost mai are să negociem? Invitația la negocieri este doar o înșelăciune a opiniei publice”, a declarat Khamenei, adăugând că orice negociere cu administrația Trump, pe care o consideră cu cerințe excesive, „ar înăspri sancțiunile și ar crește presiunea asupra Iranului.”

În 2018, Trump a retras SUA din acordul nuclear de la Teheran din 2015 cu marile puteri și a reimpus sancțiuni care au paralizat economia Iranului. Teheranul a răspuns un an mai târziu prin încălcarea limitelor nucleare stabilite de acord. În prezent, deși a lăsat deschisă ușa pentru un pact nuclear cu Teheranul, Trump a reinstaurat campania de „presiune maximă” pe care a aplicat-o în primul său mandat pentru a izola Iranul de economia globală și pentru a reduce exporturile sale de petrol aproape de zero.

Sursă: profimedia.images

Iranul a negat mult timp că dorește să dezvolte o armă nucleară. „Dacă am vrea să construim arme nucleare, Statele Unite nu ar putea să ne oprească. Noi înșine nu ne dorim acest lucru”, a declarat Khamenei. Cu toate acestea, stocul de uraniu îmbogățit al Iranului până la 60 % puritate, aproape de nivelul de aproximativ 90 % pentru arme nucleare, a crescut.

Dușmanul Iranului, Israelul, a amenințat că va ataca instalațiile nucleare iraniene dacă diplomația nu reușește să țină sub control ambițiile nucleare ale Teheranului. De asemenea, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat luna trecută, după întâlnirea cu secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, că Israelul și Statele Unite sunt hotărâte să împiedice ambițiile nucleare ale Iranului.

Drept răspuns la aceste amenințări, Khamenei a avertizat că orice lovitură militară asupra Iranului nu va fi tolerată. „Iranul nu caută război, dar dacă americanii sau agenții lor fac un pas greșit, răspunsul nostru va fi decisiv și cert.”

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de Telegram: RO și RU.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente