Două ţări, acord de pace istoric după 40 de ani de război. „Se întoarce pagina unui conflict vechi de câteva decenii”

Armenia şi Azerbaidjan au anunţat joi finalizarea unui acord de pace, Ministerul armean de Externe confirmând o declaraţie a şefului diplomaţiei azere Jeyhun Bayramov, care a afirmat că Armenia a acceptat propunerile Azerbaidjanului cu privire la două articole ce încă nu erau soluţionate în proiectul de tratat de pace, relatează agenţia Armenpress, citată de observatornews.ro.

Foto: Profimedia

„Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Armenia a transmis Ministerului de Externe din Azerbaidjan prin canale diplomatice că Republica Armenia acceptă propunerile Azerbaidjanului cu privire la cele două articole nesoluţionate ale proiectului de acord şi a propus emiterea unei declaraţii comune asupra finalizării negocierilor privind proiectul de acord.

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Armenia confirmă acceptarea proiectului Acordului 'Privind Stabilirea Păcii şi a Relaţiilor Interstatale între Republica Armenia şi Republica Azerbaidjan' şi finalizarea negocierilor asupra proiectului. Prin urmare, Acordul de Pace este pregătit pentru semnare. Republica Armenia este pregătită să iniţieze consultări cu Republica Azerbaidjan privind data şi locul semnării acordului”, se arată într-un comunicat difuzat de MAE armean.

Acesta mai semnalează că Azerbaidjanul a preferat să transmită mai devreme o declaraţie unilaterală. „Procesul de negociere asupra textului acordului de pace cu Armenia a fost finalizat", a spus în respectiva declaraţie, acordată presei, ministrul azer de externe Jeyhun Bayramov, potrivit AFP.

Armenia şi Azerbaidjan au purtat două războaie, unul după destrămarea URSS în anii '90, câştigat de Armenia, şi celălalt în 2020, câştigat de Azerbaidjan. Ambele conflicte au fost legate de controlul asupra regiunii azere Karabah. În cele din urmă, după o ofensivă militară fulger în septembrie 2023, forţele azere au recuperat în întregime acest teritoriu, controlat până atunci de separatiştii armeni după războiul din anii '90.

Armenii şi azerii au avut de asemenea o multitudine de ciocniri transfrontaliere în perioada scursă de la independenţa lor faţă de URSS, în 1991. Rusia, UE şi SUA au participat, în diferite momente, la eforturile de mediere. Negocierile bilaterale se desfăşoară de mai mulţi ani şi au fost marcate de perioade de progrese, dar şi de tensiuni. În ianuarie, premierul armean Nikol Paşinian a anunţat progrese, adăugând însă că mai erau de soluţionat două articole.


Pub