Gata cu plățile cash la mașini și locuințe! Tranzacțiile mari trec pe radarul autorităților, din 1 aprilie

14 Mart. 2025, 10:33
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
14 Mart. 2025, 10:33 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Începând cu 1 aprilie 2025, în Republica Moldova vor intra în vigoare restricții privind achizițiile de bunuri imobile și mijloace de transport cu numerar, în cadrul noilor măsuri de combatere a spălării banilor. Totodată, se preconizează intrarea în vigoare a dreptului de plată fără numerar în valută străină, proiect de lege deja adoptat în prima lectură.

Noile reguli impun ca persoanele fizice care nu desfășoară activități de întreprinzător și care cumpără locuințe sau automobile de la alți indivizi să depună o Declarație specială atunci când depun numerar la prestatorii de servicii de plată.

Pentru locuințe, suma maximă permisă în numerar este echivalentul a 100 de salarii medii lunare pe economie prognozate.
Pentru mașini, limita este echivalentul a 50 de salarii medii lunare pe economie prognozate.

Declarația trebuie să conțină datele cumpărătorului și vânzătorului, precum și informații despre proveniența banilor (salariu, împrumut, donație, economii, vânzare de bunuri etc.), însoțită de acte justificative. Dacă acestea lipsesc, cumpărătorul trebuie să explice circumstanțele în care a obținut banii.

Totodată, vânzătorul trebuie să declare dacă este persoană expusă politic sau dacă are legături de rudenie sau asociere cu astfel de persoane.

Prestatorii de servicii de plată vor fi obligați să transmită Declarațiile către Serviciul pentru Combaterea Spălării Banilor până la data de 10 a lunii următoare depunerii numerarului.

Dacă prețul bunului imobil/al mijlocului de transport indicat în contractul de vânzare-cumpărare depășește echivalentul a 100 de salarii medii lunare pe economie prognozate pentru bunurile imobile și, respectiv, echivalentul a 50 de salarii medii lunare pe economie prognozate pentru mijlocul de transport, plata urmează să fie efectuată prin transfer bancar, cu excepția sumei de până la 200000 lei, care poate fi achitată în numerar.

Restricțiile vor deveni și mai stricte în anii următori. Din 2026, plafonul maxim va scădea la 75 de salarii medii pentru locuințe și 25 de salarii medii pentru mașini. Din 2027, limita pentru locuințe va fi de 50 de salarii medii. Din 1 ianuarie 2028, obligația de depunere a Declarației va fi eliminată, iar tranzacțiile peste pragul stabilit vor trebui efectuate exclusiv prin transfer bancar.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

09 Apr. 2025, 17:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
09 Apr. 2025, 17:05 // Actual //  Ursu Victor

Uniunea Europeană a anunțat un pachet de tarife vamale între 10% și 25% asupra unui spectru larg de produse americane, în valoare de aproximativ 22 miliarde de euro, ca reacție la războiul tarifar declanșat de fostul președinte Donald Trump. Măsurile, aprobate de 26 din cele 27 de state membre (cu Ungaria opunându-se), vizează în mod deliberat produse provenite din state americane care au votat în favoarea Partidului Republican.

Potrivit unui document intern citat de Politico, Bruxellesul a adoptat o strategie de „lovitură politică”, selectând coduri tarifare care afectează în special bastioanele republicane, cu scopul de a pune presiune electorală asupra susținătorilor lui Trump.

Exporturile americane de soia către UE au totalizat 2,4 miliarde dolari în 2024. Din această sumă, 2,1 miliarde provin din state republicane, iar doar 348 milioane din cele democrate. Louisiana, statul republican condus de Mike Johnson, speakerul Camerei Reprezentanților, reprezintă 82,5% din acest export — aproape 2 miliarde USD.

Asociația americană a producătorilor de soia a criticat anterior politica lui Trump, spunând într-un comunicat: „Tarifele nu sunt o glumă, iar fermierii sunt nemulțumiți”.

Taxele vizează carnea de vită din Kansas și Nebraska, carnea de pasăre din Louisiana, piesele auto din Michigan și țigările din Florida.

De asemenea au fost taxate produsele din lemn din Carolina de Nord, Georgia și Alabama, înghețata din Arizona, batistele din Carolina de Sud, păturile electrice din Alabama, cravatele și papioanele din Florida și mașinile de spălat din Wisconsin

Deși whiskey-ul american a fost exclus de pe listă în urma presiunilor din partea Franței, Italiei și Irlandei — după ce Trump a amenințat cu taxe de 200% pentru băuturile europene — UE a inclus în schimb produse mai puțin vizibile, dar cu impact economic și simbolic asupra bazinelor republicane.