Prin proiect se dispune alocarea de către Ministerul Finanțelor din contul împrumutului acordat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în cadrul Proiectului de achiziție a locomotivelor și de restructurare a infrastructurii feroviare și a împrumutului acordat de Banca Europeană de Investiții în cadrul proiectului pentru infrastructura feroviară și parcul de material rulant ale Republicii Moldova, mijloace financiare în sumă de până la 494.653,0 mii de lei (echivalentul a 24.609,6 mii de euro) în vederea majorării capitalului social al Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova”.
Totodată, proiectul stabilește că, Agenția Proprietății Publice, în calitate de fondator, va asigura operarea modificărilor în Statutul Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova”, în vederea majorării capitalului social și prezentarea acestora Instituției Publice Agenția Servicii Publice pentru efectuarea înregistrării de stat.
De asemenea, având în vedere necesitatea efectuării plăților pentru lucrările de reabilitare, precum și în scopul evitării tergiversării realizării proiectului de reabilitare a căii ferate Bender-Basarabeasca-Etulia-Giurgiulești, se propune intrarea în vigoare a hotărârii Guvernului la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova
Potrivit proiectului, la 21 decembrie 2021 a fost semnat contractul între Î.S. „Calea Ferată din Moldova” și LLP “Temirzhol Zhondeu” cu privire la efectuarea lucrărilor de proiectare și reabilitare a tronsonului de cale ferată Bender-Basarabeasca-Etulia-Giurgiulești. Subsecvent, la data de 23 decembrie 2021 a fost semnat contractul între Î.S. „Calea Ferată din Moldova” șiS.R.L. “Tehnic Consulting Engineering România” privind prestarea serviciilor de supraveghere a proiectării și reabilitarea secțiunii de cale ferată în calitate de “Manager de proiect”. La momentul actual, proiectul se află în stadiu activ de implementare.
Mai mult, a fost finalizată proiectarea infrastructurii, sistemelor de semnalizare și telecomunicații și a sistemului de alimentare cu energie electrică pe sectorul Bender-Basarabeasca. Concomitent, antreprenorul efectuează lucrări de reabilitare a căii ferate, precum și de înlocuire a schimbătoarelor acestora. În acest sens, au fost încheiate contracte de livrare a materialelor, iar la data de 29.11.2024 LLP “Temirzhol Zhondeu” a prezentat factura nr. 17 în valoare de 4 628 406,03 EUR pentru materialele livrate. Totodată, în perioada de pînă la 31.12.2024 compania S.R.L. “Tehnic Consulting Engineering România” a prezentat 3 facturi în valoare totală de 141 657,06 EUR pentru serviciile de supraveghere prestate în perioada 01.09.2024-30.12.2024.
Este de menționat că, potrivit art. 6 alin. (1) lit. a) din Legea bugetului de stat pentru anul 2025, sunt planificate pentru majorarea capitalului social al Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” – mijloace financiare în sumă de până la 494653,0 mii de lei (echivalentul a 24609,6 mii de euro). Prin urmare, respectivele surse financiare vor fi utilizate pentru achitarea facturilor evocate supra și altor cheltuieli preconizate în perioada următoare.
Între timp, Federația Sindicală a Feroviarilor din Republica Moldova a anunțat organizarea unei noi acțiuni de protest vineri, 14 martie 2025, în fața Guvernului, Parlamentului și Președinției Republicii Moldova, pentru a cere o soluționare imediată a problemei restanțelor la salarii. Acțiunea va începe la ora 10:00, în fața Casei Guvernului.
Situația la Căile Ferate din Moldova s-a agravat în 2025, după ce administrația întreprinderii nu a mai achitat salariile angajaților de peste șase luni.
Diperați, feroviarii au protestat la Guvern, Parlament și la Președinție. Au venit cu mesaje către Maia Sandu, dar nu au obținut vreun rezultat.
Unul dintre feroviarii prezenți la protest s-a arătat indignat de faptul că niciunul dintre oficialii statului nu a ieșit la manifestanți, să le spună când își vor primi salariile restante. „Unde sunt Sandu, Recean, Bolea? A murit Bolea? Nu, atunci să vină la noi”, a spus bărbatul.
Ulterior, ministrul Infrastructurii Vladimir Bolea a sugerat să fie vândut Palatul Feroviarilor pentru a achita salariile angajaților CFM, declarație care a scandalizat societatea.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!