„Scopul elaborării proiectului rezidă în necesitatea reformării semnificative a sistemului procuraturilor prin crearea unei noi structuri specializate, urmare a încetării activității celor două procuraturi existente la moment (Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale). Or, reieșind din analiza activității acestui sistem aferent combaterii fenomenelor infracționale – corupția, inclusiv cea politică și electorală, implicarea grupurilor criminale organizate în destabilizarea statului de drept, trădarea de patrie, acțiunile subversive ale formațiunilor de jurisdicții străine, războiul hibrid etc., s-a determinat concluzia că sistemul creat acum 10 ani nu corespunde noilor provocări cu care se confruntă țara noastră”, se menționează în proiectul avizului, prezentat de ministr Justiției.
„Din punct de vedere conceptual, în baza tuturor avizelor recepționate, trebuie să evidențiem anumite riscuri, care vin odată cu implementarea proiectului de legeî n formula propusă (care de fapt se referă la încetarea/ lichidarea celor două procuraturi specializate cu crearea unei noi structuri, procurorii urmând a fi detașați în procuraturile teritoriale, ulterior fiind delegați sau numiți prin concurs etc.). Acestea trebuiesc luate în calcul, pentru revizuirea proiectului dat, ca să înlăturăm aceste riscuri ce țin de:
- continuitatea proceselor penale;
- funcționalitatea și operaționalitatea noii procuraturi specializate;
- termenii de implementare;
- mecanismul de transfer al procurorilor și al personalului auxiliar;
- asigurarea continuității procedurilor de evaluare extraordinară.
Totodată, propunem a se analiza soluții alternative, propuse de Ministerul Justiției, urmare a sarcinii din partea CSS și nu în ultimul rând cea de a treia soluție, care se referă la comasarea celor două procuraturi, prin fuziune, astfel încât să se asigure o continuitate, fără a afecta întreruperea procesului respectiv și astfel nu se va afecta statutul procurorilor din funcție, se va asigura continuitatea acrtivității procurorilor și a personalului existent și menținerea dosarelor aflate în curs de investigare sau examinare judiciară. Această soluție este susținută și de CSP, prin decizia în ședința din 4 martie 2025. Soluția respectivă va conține mai multe avantaje”, a punctat Veronica Mihailov-Moraru.
Procuratura Anticorupție (PA) și Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) vor fi lichidate, iar în locul acestora va fi creată Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO). Cel puțin așa prevedea inițial proiectul de lege, prezentat de către deputatul PAS Igor Chiriac.
Procuratura Generală a criticat proiectul de lege elaborat de PAS.
La 19 februarie, Veronica Dragalin a anunțat că pleacă din fruntea Procuraturii Anticorupție. Într-un discurs pe rețele, unde a criticat, din nou, proiectul PACCO, ultima a declarat că a depus o cerere de demisiei pe numele Procurorului General.
În cererea de demisie, șefa PA a subliniat că a luat această decizie pentru a opri inițiativa PAS de lichidare a PA și PCCOCS. „Din motiv că argumentarea autorilor se bazează pe premise false și vine după ce puterea legislativă și puterea executivă au exprimat repetat, în mod public, critici dure împotriva performanţei mele în funcția de Procuror-șef, consider că această inițiativă legislativă derivă direct ca rezultat al prezenţei mele în această fiuncție”, a indicat Dragalin în act.
Mama Veronicăi Dragalin a calificat demisia fiicei sale drept „un gest pentru a atrage atenția la gravitatea situației”. „Ea a plecat apelând la cei care sunt „un simplu deputat” să nu voteze legea care ar distruge unica instituție care luptă împotriva corupției și persoanelor de rang înalt. Dacă în viitor se va dovedi că această lege este neconstituțională și că s-au adus mari prejudicii statului din cauza asta, veți putea să invocați „că ați fost un simplu deputat?”, a scris Elena Dragalin.
Pe deputații PAS nu i-a oprit, însă, demisia șefei Procuraturii Anticorupție, nici mesajul acesteia să renunțe la lichidarea celor două procuraturi specializate. Aceștia au votat, în prima lectură, în ședința din 20 februarie, proiectul înaintat de un grup de parlamentari PAS de creare a PACCO - Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!