„Am urmărit zeci de comentarii în spațiul public, de critică, de susținere, neutre, am văzut că este spațiu pentru o dezbatere publică autentică, am inițiat o postare publică pe Facebook, în care am punctat unele considerente de luat ăn vedere, în contextul acestei inițiative.
Noi aici la Guvern considerăm că este nevoie de o dezbatere mai amplă, cu comunitatea de jurnaliști, cu societatea civilă, cu oameni din diverse domenii, ca să avem o abordare comună.
Vorbitorii de limbă rusă pentru primii 20 de ani de la independența noastră au fost cumva obișnuiți cu programe informaționale care veneau din străinătate. Dacă noi vorbitorii de limbă română avem posibilitatea să dezvoltăm un post public, posturi private, care au contribuit la dezvoltarea și utilizarea limbii române, în cazul vorbitorii de limbă rusă, pentru mulți ani acest lucru a fost pe umerii unor posturi străine, inclusiv intereselor RM.
În ultimii 10 ani apărut și o diversitate de posturi private, inclusiv în limba rusă, cu programe, emisiuni dedicate. Aceste subiect a trezit o conversație vie, pe care eu o încurajez, noi am discutat cu colegii de la Parlament, inclusiv cu responsabilii de la postul public și am stabilit că cea mai indicată modalitate de a dezbate acest subiect este să avem un offline, să avem dezbateri autentice, la care invit pe toată lumea. Fac un apel public, cine dorește să se implice în conversație, să-mi scrie.
Am văzut și insulte, și comentarii răutăcioase, dar suntem o societate suficient de educată pentru o dezbatere punctuală. Vedem Moldova 3 ca pe o oportunitate în plus de a ajuta oamenii vorbitori de rusă să știe din prima sursă evenimentele care se întâmplă, să promovăm limba română și să viralizăm adevărul”, a punctat Daniel Vodă.
Ieri, Daniel Vodă a făcut o postare amplă pe Facebook la subiect:
Partidul Acțiune și Solidaritate vrea să lanseze un canal de televiziune în limba rusă, difuzat de compania publică „Teleradio-Moldova”. Cu o inițiativă legislativă în acest sens au venit deputații Eugen Sinchevici și Natalia Davidovici, potrivit cărora „cetățenii, indiferent de limba vorbită, trebuie să cunoască și să fie la curent cu politicile statului”.
De cealaltă parte, directorul TeleFilm Chișinău, Mircea Surdu, susține că planul televiziunii rusești la TRM, Moldova 3, a fost pregătit meticulos, pe ascuns, fără să aibă o dezbatere publică. „Am încercat să explic de ce nu văd oportun acest lucru. Am fost bruiat de către Vladimir Țurcanu. Colega mea, care avea aceeași opinie ca și mine, a fost intimidată”, a scris jurnalistul.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!